zdrave.bg
Артрит и артроза
»подагра
подаграТя е една от най-древните човешки болести и е основният причинител на артрит при мъжете. Болестта е известна още и като "царска" болест - навремето се смятало, че това е страдание на богатите, аристократите, големците, на хората, които живеят охолно. Обяснението за това е просто - всички болни от подагра са пълни, прекаляващи с консумацията на месо и алкохол.

Подаграта се среща по-рядко при жените и то единствено след менопаузата.

В класическия пристъп на подагра болният чувства усилващи се остри болки в областта на ставата на палеца на крака. Палецът е зачервен, подут, много болезнен. И най-малкият допир до него носи остра болка. Понякога се покачва температурата.

Болката се дължи на натрупване на кристали от пикочна киселина в засегнатата става. Ако не се потърси лекарска помощ, пристъпът минава от само себе си за около седмица, но ставата на палеца може да остане чувствителна дълго време.

При подаграта рядко се засягат други стави. Въпреки че се проявява само при ставите, подаграта е болест на целия организъм. Най-сериозното възможно усложнение е подагрозният бъбрек. Той се развива в резултат на повишеното количество пикочна киселина в кръвта, която се натрупва в бъбрека и образува т.нар. уратни конкременти (камъни). Тяхното отделяне предизвиква остри бъбречни колики.

Ако не се лекува, подаграта може да доведе до бъбречна недостатъчност и смърт.

При по-късните стадии на развитие на подагра се стига до отлагане на пикочна киселина в сухожилията и всички стави, които се наричат тофи. Подаграта става хронична. Нерядко тофите образуват подагрозни рани, които може да се инфектират.

За да не се стига до хроничност на болестта, още след първия пристъп на подагра болният трябва да спре употребата на алкохол и преяждането с месо и дреболии, т.е. да не провокира появата на нови пристъпи. Всеки пристъп води до допълнително разрушаване на ставата, на костта и хрущяла на палеца.

На болните се препоръчва да пият много...




 
изпишете търсеното на латиница
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.