zdrave.bg
Артрит и артроза
»болест на Бехтерев
болест на БехтеревТя представлява хронично прогресиращо възпалително автоимунно заболяване на гръбначния стълб със засягане на съседните стави. То се наблюдава предимно у млади лица, като мъжете боледуват много по-често от жените - в съотношение 10:1. Съществува наследствено предразположение.

Различават се 5 различни форми на болестта:
• централна, която засяга само гръбначния стълб;
• ризомиелична, която протича със засягане на гръбначния стълб и големите съседни стави (раменната и тазобедрената);
• периферна, най-често със засягане на коленните, лакътните и глезенните стави;
• скандинавска, със засягане на гръбначния стълб и малките стави на ръцете;
• висцерална, с едновременно засягане на гръбначния стълб и вътрешните органи (сърце, бъбреци).

Заболяването протича на тласъци с периоди на изостряне и подобрение. При възрастните в началото се появява рязка болка в кръста и краката, която напомня ишиасна болка и е по-силна нощем. Движенията на гръбначния стълб и гръдния кош постепенно се ограничават. При натиск върху гръбначния стълб и петите се установява силна болезненост. Постепенно болестният процес обхваща все по-горни отдели на гръбначния стълб, като възпалението предизвиква вкостяване на междупрешленните дискове и съединително-тъканните връзки между прешлените. В крайния стадий на болестта гръбначният стълб става неподвижен и прилича на бамбукова пръчка.

При децата заболяването започва с възпаление на ставите на краката, по-често коленните и глезенните, по-рядко - на тазобедрените стави. Обикновено се засяга една става, рядко повече, като е характерно несиметрично засягане. Ставният пристъпен епизод продължава 2-3 месеца, понякога до година. Гръбначният стълб се засяга по-късно. Засегнатите големи стави се деформират трайно и движенията в тях силно се ограничават, като това е особено изразено при засягане на ставите между гръбначния стълб и таза.

От вътрешните органи по-често се засягат сърцето и бъбреците. Постепенно се развива клапен...
 
изпишете търсеното на латиница
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.