zdrave.bg
Артрит и артроза
»болест на Бехтерев
болест на Бехтерев... ендокардит (възпаление на сърдечните клапи) с оформяне на клапен сърдечен порок, както и нефросклероза (склероза на бъбреците, при което те стават много малки и с намалена функция) с прогресираща хипертония и бъбречна недостатъчност. Нерядко в хода на болестта се развива и тежко усложнение - амилоидоза на вътрешните органи с предимно засягане на бъбреците. Амилоидозата е заболяване, при което в засегнатите органи се отлагат специфични белтъци, което постепенно води до ограничаване на тяхната функция.

Болестта е различно активна. Понякога за няколко (5-8 години) настъпва пълно вкостеняване на междупрешленните стави. Много рядко болестните пристъпи преминават и се прекратяват внезапно и спонтанно.

Лечението е продължително. Важно е то да започне рано – чрез медикаменти и лечебна гимнастика. Прилагат се аналгетици (обезболяващи), нестероидни противовъзпалителни лекарства, а по показание - кортикостероиди. В периоди на ремисия се предприема излекуване на инфекциозни огнища - отстраняване на сливици, изваждане на болни зъби, отстраняване на апендикса, лечение на синуит и др. Ранното лечение може да предотврати прогресията на болестта и настъпването на усложнения.

Прогнозата е сериозна, а при настъпване на усложнения (амилоидоза става крайно неблагоприятна.

Профилактиката се състои в отстраняване на предразполагащите фактори и на инфекциозни огнища в организма, закалителни процедури и физически упражнения.





 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.