zdrave.bg
Артрит и артроза
»симптоми
симптомиСимптомите от страна на ставите често са доста сходни при различните заболявания. Затова те трябва да се познават добре. Само това позволява да се постави правилната диагноза.

Болка
Болката е универсален симптом на ставните заболявания. Ставната болка е непосредствено свързана с увреждането на ставата и околоставните тъкани. За да се постави правилната диагноза е важно не само да се констатира болката, но и да се уточни
• найният характер,
• продължителност,
• интензивност,
• време на поява в денонощието.

Ако болката се дължи на възпаление в ставата, тя се усилва през втората половина на нощта. Интензивността й се определя от степента на ставното възпаление.

Болката може да има и механичен характер (както е при артрозите). В тези случаи тя се предизвиква от натоварване в ставите и се намалява при покой. По-изразена е в края на деня и се успокоява сутрин. Болката при атака на подагра има внезапен и пристъпен характер. Явява се най-често през втората половина на нощта и е много интензивна.

Ставна скованост
Тя се наблюдава при раздвижване след нощен сън или след по-дълга почивка. Наблюдава се както при възпалителните, така и при дегенеративните заболявания. Сковаността при остеоартрозата е краткотрайна и сравнително бързо преминава след раздвижване. Особено характерен е този симптом за ревматоидния артрит.

Оток на ставите
Той представлява сигурно доказателство за заболяване на ставите и може да бъде един от най-ранните симптоми. Отокът може да засяга цялата става. Дължи се на възпаление на синовиалната обвивка и на меките околоставни тъкани, както и на събиране на течност в ставната кухуна.
Оток на ставите може да се получи и при извънставни заболявания - при сърдечна недостатъчност, разширени вени, тромбофлебит. Това трябва да се има предвид при поставяне на диагнозата.

Деформация на ставите
Тя представлява трайна промяна във формата на ставата. Дължи се на
• костни размествания,
• разрушваване на ставните...
 
изпишете търсеното на латиница
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.