zdrave.bg
Артрит и артроза
»устройство на ставите
устройство на ставитеВ скелета на човешкото тяло костите са свързани в определен ред. Свързванията между костите са от разнообразно естество. Те могат да бъдат разделени в две основни групи - непрекъснати и прекъснати свързвания.

При непрекъснатите свързвания пространството между съседните кости е запълнено със съединителна тъкан. При тях костите не променят положението си една спрямо друга или го променят в малък обем в зависимост от плътността на свързващата тъкан.

Прекъснатите свързвания са представени от ставите. При тях между свързващите се кости има ставна цепка, в която костите се плъзгат една спрямо друга и извършват различни движения.

Броят на костите, които се съчленяват в ставите, е различен. В простите стави костите са две, а в сложните - три или повече. На всяка става се различават
• ставни повърхности,
• ставна капсула и
• ставни връзки.
При някои стави има и допълнителни вътреставни хрущялни образувания.

Ставната повърхност е част от повърхността на различни геометрични тела. Тя е покрита със ставен хрущял. Ставните хрущяли са лишени от кръвоносни съдове, а се изхранват от т.нар. синовиална течност. Тази течност навлажнява повърхността им и облекчава триенето между тях. Ставните хрущяли притежават определена еластичност и при сътресение те действат подобно на амортисьори.

Ставната капсула загражда ставата от всички страни и заедно със ставните повърхности ограничава едно херметически затворено пространство - ставна кухина. То е изпълнено със синовиална течност. На ставната капсула се различават два слоя - външен фиброзен (фиброзна мембрана) и вътрешен синовиален слой (синовиална мембрана).

Фиброзната мембрана се изгражда от плътна съединителна тъкан. Нейната функция е механична - тя обуславя здравината на ставната капсула и предпазва синовиалната мамбрана от разкъсване. От външната и страна залягат ставни връзки и мускулни сухожилия, които често срастват с нея. Те увеличяват нейната здравина.

Синовиалната мембрана...



следва: симптоми

 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.