zdrave.bg
Артрит и артроза
»устройство на ставите
устройство на ставитеВ скелета на човешкото тяло костите са свързани в определен ред. Свързванията между костите са от разнообразно естество. Те могат да бъдат разделени в две основни групи - непрекъснати и прекъснати свързвания.

При непрекъснатите свързвания пространството между съседните кости е запълнено със съединителна тъкан. При тях костите не променят положението си една спрямо друга или го променят в малък обем в зависимост от плътността на свързващата тъкан.

Прекъснатите свързвания са представени от ставите. При тях между свързващите се кости има ставна цепка, в която костите се плъзгат една спрямо друга и извършват различни движения.

Броят на костите, които се съчленяват в ставите, е различен. В простите стави костите са две, а в сложните - три или повече. На всяка става се различават
• ставни повърхности,
• ставна капсула и
• ставни връзки.
При някои стави има и допълнителни вътреставни хрущялни образувания.

Ставната повърхност е част от повърхността на различни геометрични тела. Тя е покрита със ставен хрущял. Ставните хрущяли са лишени от кръвоносни съдове, а се изхранват от т.нар. синовиална течност. Тази течност навлажнява повърхността им и облекчава триенето между тях. Ставните хрущяли притежават определена еластичност и при сътресение те действат подобно на амортисьори.

Ставната капсула загражда ставата от всички страни и заедно със ставните повърхности ограничава едно херметически затворено пространство - ставна кухина. То е изпълнено със синовиална течност. На ставната капсула се различават два слоя - външен фиброзен (фиброзна мембрана) и вътрешен синовиален слой (синовиална мембрана).

Фиброзната мембрана се изгражда от плътна съединителна тъкан. Нейната функция е механична - тя обуславя здравината на ставната капсула и предпазва синовиалната мамбрана от разкъсване. От външната и страна залягат ставни връзки и мускулни сухожилия, които често срастват с нея. Те увеличяват нейната здравина.

Синовиалната мембрана...следва: симптоми

 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.