zdrave.bg
Артрит и артроза
»симптоми
симптоми... повърхности,
• увреждане на мускулно-свързочния апарат,
• изкълчвания и др.

Промени в кожата над ставите
Те се изразяват в зачервяване и повишаване на температурата. Зачервяване на кожата над дадена става се явява признак на остър възпалителен процес в нея. То е характерно за септичния и подагрозния артрит, както и за ревматизма.
Повишената температура на кожата над дадена става също е признак на възпалителен процес в ставата. Най-често повишена температура се наблюдава при излив в ставата. Кожната температура се определя чрез притискане на тилната част на пръстите на ръката върху ставата, като винаги трябва да се прави сравнение с температурата на ставата от противоположната страна.

Промени в обема на ставните движения
Обемът и видът на движение в нормалната става зависят от формата на ставните повърхности, от ограничаващото действие на ставните връзки и от функциите на мускулите. Нарушенията в подвижността на ставите могат да бъдат 3 вида:
• Ограничена подвижност - невъзможност за извършване на нормалните движения в пълен обем. Тя е израз на ставно заболяване. За да се оцени ограничената ставна подвижност, е необходимо да се познават нормалните движения в ставата.
• Повишена подвижност - извършване на движения с по-голяма амплитуда от нормалната.
• Патологична подвижност - възможност за извършване на движения в плоскости, необичайни за нормалните движения. Дължи се на разрушаване на ставните повърхности и слабост на свързочния апарат. Това води до нарушена стабилност в засегнатите стави.

 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.