zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Домашната аптечка



Домашната аптечка

Тя е необходимост, която не бива да се пренебрегва.

здраве.bg

Всеки може при домашни условия да получи травма, да го заболи зъб или глава, да вдигне температура или да получи стомашно разстройство. В такива случаи ни помага домашната аптечка.

Какви лекарства трябва да има в нея и как да окажем първа помощ на своите близки?

Ако трябва да обобщим основните проблеми, за които следва да има по нещо в домашната ни аптека, то те са: травми, изгаряния, наранявания, безсъзнание, сърдечни пристъпи, болки, отравяния, стомашно разстройство, настинка, възпаления, алергии.

Лекарствата, с които разполагаме у дома най-често се събират постепенно - според необходимостта и индивидуалните особености на членовете на семейството. Затова реалната аптечка може да бъде по-малка от оптимално препоръчваната. Във всички случаи обаче е много важно да се следи за срока на годност на всеки от медикаментите.

Травми

Малки рани. Ако кръвотечението е слабо (кръвта само капе), то е капилярно и няма опасност за живота. Ако раната е нанесена от бодлив предмет (тел, игла), кръвта трябва да се изцеди. Нараненото място трябва незабавно да се промие със струя студена вода със сапун, а при силно замърсяване - дори с прах за пране.

За спиране на кръвотечението е най-добре да се използва 3% разтвор на перхидрол. С него трябва да се намокри стерилен памук или бинт, който да се привърже към раната за 5-10 минути. Ако краищата на раната се разминават, то те трябва да се стегнат с лейкопласт и цялата повърхност да се намаже с разтвор на калиев перманганат - той се продава под формата на кристали, които могат да предизвикат силно изгаряне, затова този разтвор трябва да се съхранява в плътно затворена бутилка. За намазването на раните този разтвор се разрежда с вода до цвят, подобен на червено вино.

После върху раната се поставя стерилна превръзка, която по-късно може да се замени с лейкопласт.

При обилно кръвотечение, което не може да се спре с перхидрол, трябва да се прилепи към раната хемостатична гъба, която се обинтова здраво, и незабавно...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.