zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с депресията



Как да се справим с депресията

5 съвета за това как да преодолеем трайно проявите на депресия и стрес, съпътстващи живота ни.

28 март 2013, здраве.bg

... вкараме всичко в разумните граници, това също ще намали стреса и ще ни помогне да се предпазим от симптомите на депресията.

Да намерим добър терапевт

Терапевтът може да използва различни техники, за да ни помогне да се справим с проблемите, които най-вероятно причиняват депресията и стреса. Някои от тези техники са:

• Интерперсонална терапия – при нея терапевтът работи с клиента върху подобряването на взаимоотношенията му с другите хора и изследва как потенциалните дисфункционални начини на общуване допринасят за стреса в живота ни.

• Когнитивно-поведенческа терапия – терапевтът помага да идентифицираме негативните начини, по които мислим, чувстваме се и се държим и работи по посока на създаване на по-позитивни, здравословни и помагащи навици, поведения и мисли.

• Клиент-центрирана терапия – при нея терапевтът ни помага да намерим решения на проблемите в самите себе си, за да намалим стреса и да се предпазим от симптомите на депресията. Този метод е фокусиран върху осъзнаването, че всеки е отговорен за това да се справи със собствените си проблеми.

Има много други видове терапия, включително психотерапия, арт терапия, гещалт терапия, християнска терапия. При различните хора най-ефективният метод за терапия е различен - според особеностите на личността.

Да осъзнаваме позитивното в живота си

Депресията за съжаление много лесно влиза в съюз с негативните ни мисли. Има прекалено много критици в живота ни, винаги има и неща, които е трябвало, но не сме направили, и, ако се фокусираме повече върху лошите аспекти от живота си, това само ще задълбочи симптомите на депресията. Затова е от особена важност да изследваме позитивното и да си дадем кредити за това, което сме постигнали. Наличието на терапевт, с чиято помощ да се фокусираме върху позитивното в живота си, е от значима полза за много от хората с депресия.

Често е толкова лесно да виждаме доброто в другите, а да игнорираме собствените си положителни качества. Трябва да се научим...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.