zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с депресията



Как да се справим с депресията

5 съвета за това как да преодолеем трайно проявите на депресия и стрес, съпътстващи живота ни.

28 март 2013, здраве.bg

... система също отслабва без сън, затова е важно да се наспиваме – повечето хора се нуждаят от между 7 и 9 часа сън на нощ.

Добре е още да запълваме свободното си време с приятни за нас занимания. Защото е доказана пряката връзка между приятните (и активни) занимания през свободното време и доброто здраве.

Да изберем добър специалист, който ще ни помогне да се справим с депресията

Ако изберем добър лекар, който ще разбере индивидуалните ни нужди и проблеми, той може в голяма степен да ни помогне да се справим с депресията. Доброто партньорство с лекаря ще ни научи как да се грижим за здравето си като цяло, включително за настроението си. Това силно ще намали рискът от повторна поява на състоянието.

Лекарят, по негова преценка, може да ни предпише някакви лекарства – антидепресанти, както и да ни посъветва за различни промени в начина ни на живот, за да ни помогне да се освободим от симптомите на депресията.

Консултациите със специалист особено бързо дават резултат при наличието на ранни симптоми на състоянието. А и при депресията важи правилото, че едно заболяване, установено в ранна фаза, се преодолява много по-лесно и бързо.

Да бъдем реалисти и да се научим да опростяваме живота си

В една култура на излишествата като днешната, нещата лесно могат да излязат извън баланс. Ако намалим ангажиментите си или сменим работата с по-малко стресираща, това може да ни помогне да живеем по-спокойно и щастливо. Можем да проучим потенциалните алтернативи на нещата, които са скъпи и изискващи много време, защото те само повишават стреса, на който сме изложени.

Понякога е трудно да съгласуваме това с най-близките си, но, ако всички заедно се опитаме да намалим разходите и оттам времето, прекарвано в работа, това помага за понижаване на напрежението, на което сме изложени.

Едно от нещата, които могат да ни докарат до ръба, е да имаме твърде много нереалистични очаквания за себе си. Ако успеем да вкараме...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.