zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Противовъзпалителната диета: ползи за здраветоПротивовъзпалителната диета: ползи за здравето

Възпаленията дават начало на много сериозни болестни процеси, от които една специална диета може да ни предпази.

здраве.bg

... и белият ориз трябва да се изключат от диетата. Храните, съдържащи прости въглехидрати, обикновено са с висок гликемичен индекс и предизвикват възпалителен отговор от организма. Прости въглехидрати се съдържат например в белия хляб, белия ориз, оризовите или царевичните зърнени закуски и всички тестени изделия от бяло брашно.

• Царевичното масло, слънчогледовото олио и шафрановото масло трябва да се консумират в малки количества.

Ползи за здравето от противовъзпалителната диета

• С понижаването на възпалителните процеси в тялото, то много скоро ще ни се отблагодари с по-добра кондиция и самочувствие. Възпаленията са част от имунния отговор, който дава възможност на организма да се пребори с инфекциите, да се предпази от по-нататъшно влошаване на състоянието и да ускори оздравяването.

• Ако възпаленията станат твърде големи, това бързо води до заболявания. Болката обикновено е първият симптом, който ни сигнализира, че нещо не е наред. А самата болка обикновено е предизвикана от възпаление.

• Спазвайки противовъзпалителната диета, можем значително да ограничим възпаленията в тялото, да лекуваме успешно наличните възпалителни процеси, драстично да намалим болката, да свалим няколко килограма. Всичко това е резултат от избора на по-здравословна храна, повечето енергия, която тялото ни произвежда, и по-добрата почивка, на която ще се радваме, вкл. по-добър сън.

• Също така ще понижим риска от развитие на сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер, артрит (вкл. ревматоиден артрит), астма, диабет тип 2, удар, възпаления на червата и хронична болка.

Противовъзпалителната диета помага и за лечението на симптомите на тези хронични болестни процеси. Като цяло тя е режим на хранене, който повечето от нас могат да следват без особени затруднения. Диетата не е особено рестриктивна, колкото други диети...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.