zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Противовъзпалителната диета: ползи за здравето



Противовъзпалителната диета: ползи за здравето

Възпаленията дават начало на много сериозни болестни процеси, от които една специална диета може да ни предпази.

здраве.bg

... и белият ориз трябва да се изключат от диетата. Храните, съдържащи прости въглехидрати, обикновено са с висок гликемичен индекс и предизвикват възпалителен отговор от организма. Прости въглехидрати се съдържат например в белия хляб, белия ориз, оризовите или царевичните зърнени закуски и всички тестени изделия от бяло брашно.

• Царевичното масло, слънчогледовото олио и шафрановото масло трябва да се консумират в малки количества.

Ползи за здравето от противовъзпалителната диета

• С понижаването на възпалителните процеси в тялото, то много скоро ще ни се отблагодари с по-добра кондиция и самочувствие. Възпаленията са част от имунния отговор, който дава възможност на организма да се пребори с инфекциите, да се предпази от по-нататъшно влошаване на състоянието и да ускори оздравяването.

• Ако възпаленията станат твърде големи, това бързо води до заболявания. Болката обикновено е първият симптом, който ни сигнализира, че нещо не е наред. А самата болка обикновено е предизвикана от възпаление.

• Спазвайки противовъзпалителната диета, можем значително да ограничим възпаленията в тялото, да лекуваме успешно наличните възпалителни процеси, драстично да намалим болката, да свалим няколко килограма. Всичко това е резултат от избора на по-здравословна храна, повечето енергия, която тялото ни произвежда, и по-добрата почивка, на която ще се радваме, вкл. по-добър сън.

• Също така ще понижим риска от развитие на сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер, артрит (вкл. ревматоиден артрит), астма, диабет тип 2, удар, възпаления на червата и хронична болка.

Противовъзпалителната диета помага и за лечението на симптомите на тези хронични болестни процеси. Като цяло тя е режим на хранене, който повечето от нас могат да следват без особени затруднения. Диетата не е особено рестриктивна, колкото други диети...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.