zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ракът почти не се е срещал в Древността



Ракът почти не се е срещал в Древността

Описани случаи на рак почти липсват в древноегипетската медицинска литература, която иначе е педантично подробна.

Причина №2 за преждевременна смърт днес е бил почти непознато заболяване до преди 5-6 века.

12 юли 2012, здраве.bg

... дълго, за да развият свързани с възрастта заболявания като атеросклероза и остеопороза. Данни за това има, но никога не се споменава за наличието на рак сред децата, а случаите при възрастни са извънредно редки.

Друг евентуален аргумент срещу тезата на двамата британски учени е, че туморите може да са се дезинтегрирали с вековете, т.е. изчезнали са, което прави невъзможно заключението на проф. Цимерман, че те следва да са по-добре запазени от нормалната тъкан. Неговата хипотеза е, че „в едно древно общество, в което е нямало хирургически интервенции, доказателствата за наличието на рак трябва да останат налични при всички случаи”.

Най-старото описание на случай на рак датира от 3000 г. пр. Хр. в египетски документ, описващ осем случая на предполагаеми тумори на гърдата, които били лекувани с обгаряне. Произходът на думата карцином идва от Хипократ (460-370 г. пр. Хр.), който използвал термините carcinos и carcinoma, за да опише туморите. Гален (130-200 г. сл. Хр.) пък използвал думата oncos (гръцката дума за подуване).

Ракът на гърдата е споменат около 1650 г. от двама холандски лекари, които погрешно заключили, че болестта е заразна. Други записи на случаи на рак на гърдата и други видове тумори не се появяват в следващите 100 години като първото модерно описание на операция на рак е от известният шотландски хирург Джон Хънтър. Първите случаи на назален рак сред смъркащите емфие са били документирани през 1761 г., ракът на скротума през 1775 г., а болестта на Ходжкин – през 1832 г.

Ракът днес е втората водеща причина за смъртност сред хората веднага след сърдечносъдовите заболявания. За всеки от нас има риск 1:2 да бъде диагностициран с рак през живота си.

Според Световната здравна организация близо 1/3 от смъртните случаи от рак могат да бъдат предотвратени, като тютюнопушенето е най-важният единичен рисков фактор. Това обаче не се потвърждава поне от статистическите данни, защото въпреки сериозните мерки срещу тютюнопушенето и в резултат...

 
 
Още по темите:
заболявания    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.