zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ракът почти не се е срещал в Древността



Ракът почти не се е срещал в Древността

Описани случаи на рак почти липсват в древноегипетската медицинска литература, която иначе е педантично подробна.

Причина №2 за преждевременна смърт днес е бил почти непознато заболяване до преди 5-6 века.

12 юли 2012, здраве.bg

Случаите на рак, установени при мумиите от Античността са изключително редки, показват данните, събрани от проф. Розали Дейвид и проф. Майкъл Цимерман от университета на Манчестър. Тяхното проучване на хиляди египетски мумии е установило само един случай на рак сред тях.

Докато търсели доказателства за наличието на рак в погребения от Античността и древните медицински текстове, учените открили описали само пет случая на тумор, повечето от тях с благоприятен край. Затова и съвсем логично тяхното заключение е, че ракът е бил изключително рядко срещан сред хората в Древността. Най-простото обяснение: нямало е нищо в естествената среда, което да го причини.

Затова можем да кажем, че ракът на практика е причинено от поведението на човека заболяване, дължащо се почти изцяло на замърсяването на околната среда и промените в диетата и начина ни на живот.

Древните египтяни били много вещи в употребата на различни билки и вещества за лечение на заболяванията и водели педантично точни бележки за всяка срещната физиологическа аномалия. През следващите векове е имало много светила на медицината, които документирали болестите и тяхното лечение.

Липсата на информация за рака в древната литература потвърждава колко рядко срещан е бил той в онези времена. Но оттогава случаите на рак са нараснали експоненциално като първото рязко увеличение е от времето на Индустриалната революция. Това е особено валидно за рака при малки деца, което от своя страна доказва, че причината за повишеното разпространение не е просто фактът, че хората вече живеем по-дълго.

Проф. Цимерман и проф. Дейвид са установили, че средната продължителност на живота при изследваните египетски мумии била между 25 и 50 години. Това дава повод на критиците на модерните ракови заболявания да предполагат, че кратката продължителност на живота на хората в древността ги е предпазила от развитието на рак.

Макар че това е статистически вярно, е имало хора в древните Египет и Гърция, които са живели достатъчно...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    любопитно    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.