zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ензимите и техните функции



Ензимите и техните функции

Защо здравето ни зависи толкова от ензимите и какво прави начинът на хранене така важен.

здраве.bg

... способност на организма да произвежда още ензими, които да възстановят клетките и тъканите и да изпълняват други функции. Необходими са високи нива на вътрешни ензими и за поддържането на силен имунитет.

Освен това витамините и минералите в пресните плодове и зеленчуци действат като подпомагащи фактори за ензимните дейности. Ензимите папаин (получил името си от папаята – плода, в който се съдържа в голямо количество) и бромолеин (по същата причина името му произлиза от ананаса) помагат за смилането на хранителните протеини. Редовното приемане на допълнителни ензими с храната е полезно, защото някои ензими не могат да функционират изобщо без подпомагащи фактори.

Суровите храни съдържат натурални ензими, които подпомагат храносмилането, но те са стабилни и активни единствено в натуралното си състояние и обкръжение. Те са чувствителни към загряване над 37 градуса, към метални йони и силни киселини. Затова лесно се разрушават или деактивират. Замразяването е единственият начин да съхраним ензимите в храните, но, когато ги размразим, тяхната активност няма да е задължително 100% от това, което е била преди замразяването.

Повечето от нас от малки знаят, че правилният начин на хранене е първо да изядем всичко в чинията си, а след това да изпием напитката си, за да „отмием нещата”. За да се уверим, че ензимите си вършат работата, за да получим максималните ползи от приетите храни, трябва да се откажем от този отдавна усвоен навик за хранене. И не, не да пием по време на ядене, а да изчакаме малко след като сме приключили с ястието.

Най-общо, за да извлечем максимална полза от ензимите в тялото си, е добре да опитаме да коригираме хранителните си навици така:

- Да ядем балансирани храни. Важно е всяко ястие да съдържа седем компонента: въглехидрати, протеини, мазнини, витамини, минерали, вода и фибри.

- Винаги да дъвчем старателно преди да преглътнем. Никога не бива да преглъщаме храната без да сме я сдъвкали...

 
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.