zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ензимите и техните функции



Ензимите и техните функции

Защо здравето ни зависи толкова от ензимите и какво прави начинът на хранене така важен.

здраве.bg

... произвеждат от всяка жива клетка. Докато клетките са в натуралното си състояние, те са способни да произвеждат всички необходими ензими. Тъй като почти всички ензими са протеини, нормалните клетки в едно здраво тяло имат цялата нужна информация за синтезиране на ензими.

Поради важната роля на ензимите, ако дори само един от тях липсва в тялото, това може да създаде проблеми. Хората с наследствени здравословни проблеми често имат липса на определени ензими в следствие на грешки в генетичния си код. Лактозната нетолерантност например – състояние, при което тялото не е в състояние да храносмила мляко и млечни продукти – е резултат от това, че чревните клетки не произвеждат лактаза – ензимът, необходим за разграждането на млечната захар, известна като лактоза.

Факторите като стрес, хранителни навици и липса на упражнения не се отразяват на производството на храносмилателните ензими. Единственият начин тялото да изгуби важните ензими е, ако специализираните клетки, които произвеждат храносмилателните ензими, се унищожат или развалят. Един пример как това се случва е ракът на панкреаса. Панкреасът е специализирана тъкан, която произвежда по-голямата част от храносмилателните ензими. Ако той е накърнен, се произвеждат недостатъчно от тези ензими, което води до влошено храносмилане.

И, докато тялото никога няма да остане без достатъчно храносмилателни ензими, освен ако не заболеят органите или клетките, които ги произвеждат, то другите видове ензими в специализираните клетки могат да се повлияят от стреса, което води до повишено или понижено производство на определени химикали като хормони или невротрансмитери.

Ензимите и диетата

Дори и при постоянно производство на храносмилателни ензими е особено стресиращо за тялото да разчита изцяло на тях, защото около 80% от енергията се изразходва от храносмилателния процес. Това от своя страна нарушава естествената...

 
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.