zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ензимите и техните функции



Ензимите и техните функции

Защо здравето ни зависи толкова от ензимите и какво прави начинът на хранене така важен.

здраве.bg

Ензимите се произвеждат от всяка жива клетка. Те са катализатор за всички химични реакции в организма. Когато ядем, големите хранителни молекули трябва да се разградят на по-малки единици, за да се абсорбират от клетките.

Всяка клетка в тялото е като малка магическа торбичка, способна да осъществи магия (химична реакция) много бързо. Всичко, което се случва с тялото – от правилното функциониране на органите и системите до дишането, движението и храненето – зависи от осъществяването на правилните химични реакции в клетките и то в точното време.

Катализатор за всички химични реакции в тялото е сложна протеинова молекула, която е далеч по-известна като ензим. Изчислено е, че в човешкото тяло има приблизително 75 хиляди различни ензима.

Накратко казано, доброто здраве зависи от това дали тялото получава достатъчно важни хранителни вещества от консумираните храни. Усвояването на хранителните вещества започва с доброто храносмилане, което се обуславя от ензимите. Но ензимите играят ключова роля и за много други поддържащи живота процеси в тялото. Ето кои са те:

- ускоряват обновяването на клетките и тъканите;
- ограничават възпаленията и така ускоряват възстановяването от рани;
- подсилват имунитета;
- отделят холестерола;
- предпазват от образуване на съсиреци в потока на кръвта;
- разграждат глюкозата за получаване на енергия.

Има три основни категории ензими: храносмилателни, метаболитни и хранителни.

Храносмилателните ензими се секретират от слюнчените жлези, стомаха, червата и панкреаса, за да помогнат за разграждането на храната. Междувременно метаболитните ензими се намират из цялото тяло, където подпомагат нормалното функциониране на клетките, тъканите и органите. Тези два вида са вътрешни ензими.

Хранителните ензими обаче съществуват в пресните сурови храни. Това са натуралните ензими в растителните и животинските клетки.

Ензимите се...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.