zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 от най-полезните хранителни добавки



10 от най-полезните хранителни добавки

Как да се ориентираме в изобилието от добавки и да изберем нещо, което наистина ще ни е от полза.

4 юли 2012, здраве.bg

Хранителните добавки са пазар, който расте с особено бързи темпове. Влизайки в аптеката или дрогерията, разбира се, го правим с похвалното намерение да се погрижим за здравето си. Обещанията като „понижава мазнините”, „изгражда мускули”, „намалява знаците на стареенето” ни атакуват от почти всяко шишенце или кутийка. Но с огромният избор от хранителни добавки, и безкрайната информация за тях в медиите, включително интернет, как да изберем продуктите, които са наистина ефективни?!

Д-р Крис Мор, добре известен и уважаван експерт по храненето и отслабването в САЩ, предлага един от многото варианти на списък с десетте хранителни добавки с доказано действие, които да предпочетем пред добре рекламираните, но неефективни продукти.

1. Рибено масло

Рибеното масло е известно с това, че доставя на тялото омега-3 мастни киселини, каквито то не може да произвежда само, затова трябва да си набавя от диетата. Дори и да ядем риба веднъж или два пъти седмично, няма как да приемаме достатъчно омега-3, за да задоволим нуждите на организма.

С приемането на висококачествено рибено масло като хранителна добавка можем да ограничим нивото на триглицеридите, да понижим риска от сърдечни заболявания и диабет, да подобрим процеса на възстановяване след тренировки и за защитим здравето на мозъка си. Омега-3 мастните киселини дори могат да ни помогнат да намалим телесните мазнини.

Когато избираме хранителна добавка с рибено масло е важно да си купим такава, която доставя на тялото минимум 2 г EPA и DHA (две от трите мастни киселини в омега-3) дневно.

2. Витамин D

Много данни от проучвания сочат, че хората често имат дефицит на витамин D. Това не е изненадващо, тъй като това хранително вещество трудно се набавя от храната (макар че консервираната сьомга, млякото и сардините са добри източници), а единственият друг метод е чрез слънчевата светлина. От ноември до март обаче...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.