zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 от най-полезните хранителни добавки



10 от най-полезните хранителни добавки

Как да се ориентираме в изобилието от добавки и да изберем нещо, което наистина ще ни е от полза.

4 юли 2012, здраве.bg

... рядко можем да се насладим на слънчеви дни и да си набавим достатъчно количество витамин D. Дори когато сме навън, сме покрити с дебели дрехи и слънцето, ако изобщо го има, не достига до кожата.

Повечето експерти са съгласни, че е добре дневно да започнем да приемаме по 1000 МЕ витамин D, ако има такъв недостиг - за да го компенсираме.

3. Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин не е жизнено важна хранителна добавка, но е добре да имаме едно шишенце под ръка. Тъй като е богат на аминокиселини с разклонени вериги, този протеин помага за възстановяването след тренировки. По-важното е, че е бърз и удобен източник на качествени калории. Ако го добавим към плодове или към лъжица фъстъчено масло, имаме перфектно бързо похапване, което отнема не повече от 60 секунди, за да се приготви.

4. Зелени продукти

Макар че не заместват плодовете и зеленчуците, зелените продукти (концентрати на плодове и зеленчуци) са добър метод да се „презастраховаме”, ако не ядем достатъчно от прясната продукция. Препоръчителната дневна доза от 5 порции плодове и зеленчуци се приема от не повече от 10% от хората на възраст от 5 до 35 години. Зелените продукти помагат да запълним този недостиг и са особено удобни, когато е трудно да си набавим свежи плодове и зеленчуци – например по време на дълго пътуване.

5. Пробиотици

Работата е там, че има милиони различни щамове бактерии в червата ни. Някои от тях са полезни, други – не. Тези бактерии могат да се отразят на цялостното ни здраве, храносмилане и имунитет.

Пробиотиците ни помагат да попълваме и поддържаме вътрешния си запас от полезни бактерии, които ограничават газовете, подуването и коремните болки. Препоръчително е да си намерим продукт на утвърдена марка, който предлага поне 3 милиарда организма в една доза. След отваряне трябва да държим добавката в хладилник, за да бъдат организмите ефективни.

6. Куркума

Куркумата е подправка, която се...

 
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.