zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 от най-полезните хранителни добавки



10 от най-полезните хранителни добавки

Как да се ориентираме в изобилието от добавки и да изберем нещо, което наистина ще ни е от полза.

4 юли 2012, здраве.bg

... използва често най-вече в индийската кухня. Стотици изследвания са доказали, че тя притежава широк спектър от здравословни ползи – антиракови, антивирусни, противоартритни и противовъзпалителни. Можем просто да добавим куркума към ястията си, за да се възползваме от ползотворното й действие или да потърсим хранителна добавка, която да ни доставя около 500 мг дневно.

7. Канела

Друга подправка с високо ниво на мощни антиоксиданти е канелата. Изследвания показват, че тя може да подобри инсулиновата чувствителност, която от своя страна подобрява оползотворяването на въглехидратите и води до по-добър контрол върху кръвната захар.

Можем да си поръсим канела върху шейкове, кафета, плодове, овесени ядки, кисело мляко или каквото друго искаме, за да се възползваме от приятния вкус и ползотворното действие на подправката.

Ако пък предпочитаме, можем да изберем хранителна добавка с около 1 г дневен прием на канела (това е 1/2 ч.л.). Ако имаме проблем с кръвната захар, трябва да сме предпазливи при комбиниране на канелата с лекарствата срещу диабет или добавки, които контролират кръвната захар.

8. Псилиум

Псилиумът е разтворима фибра, която помага за понижаването на холестерола и регулирането на кръвната захар. Ако изберем да приемаме псилиум, е важно да започнем с малки дози и да ги увеличаваме постепенно. Добавянето изведнъж на твърде много фибри към диетата ни може да причини някои странични ефекти като например газове.

9. Креатин

Креатинът е една от най-широко изучаваните хранителни добавки – и клиничните изследвания, и впечатленията на спортисти показват едно и също: креатинът наистина работи. Хранителната добавка подобрява функцията на мускулите при интензивни упражнения и води до мускулна хипертрофия, обикновено при повишено задържане на течности в мускулните клетки, макар че някои данни предполагат, че има подобрение и в диаметъра на мускулните влакна.

Вегетарианците се повлияват...

 
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.