zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Историята на гърдите – от древните култури до пластичната хирургия



Историята на гърдите – от древните култури до пластичната хирургия

От самото начало на човешката история женските гърди са били „особена” част от тялото. Различните народи са им придавали различно значение през вековете.

6 юни 2012, здраве.bg

... кампании, които се опитвали да убедят майките да кърмят собствените си деца – ранен отглас на по-съвременните кампании срещу формулата за бебета и млякото на прах.

През промеждутъчните периоди от фалшива скромност, когато дрехите на жените прикривали формата на торса, имало и периоди, когато излагането на голяма част от гърдите се считало за умен ход. Класическото изкуство изобразява различни абстракции като Свободата и Равенството, особено във Франция, като жена с голи гърди. През 20-те години на 20-и век модерната жена била с възможно най-малки гърди, но най-популярния размер нараствал постоянно с времето – най-вече през 50-те и 60-те години. Гръдната обиколка на участничките в конкурса Мис Америка през 1920 г. била средно 82 см, през 40-те години станала 89 см, а през 50-те и 60-те за идеална се считала гръдната обиколка от около 92 см.

История на козметичната хирургия на гърдите

Относно изкуството на хирургията (и вероятно по-важно – на анестезията) – било нужно доста време преди да бъде превърнато в планиран бизнес за уголемяване и „поддържане” на гърдите. Имало голямо търсене на такива процедури, макар че при първите опити били нанасяни неимоверно много щети на тялото. Всяка успешна операция била представяне с фанфари и велики твърдения, но скоро след това резултатите се оказвали опасни или дори неуспешни. От 1890 г. насам се правели опити за инжектиране на течен парафин и за използване на материали като козе мляко, стъклени топки, гъби, волски хрущяли, слонова кост, фъстъчено и соево масло, а по-късно – и на тефлон и силикон.

Един лекар във Виена в началото на миналия век опитал да поставя инжекции с парафин – резултатите били инфекции и твърди и непривлекателни гърди. След редица ужасяващи първи опити, хирурзите мъдро пренебрегвали проблема до Втората Световна война. През 20-те години на 20-и век опитали да трансплантират мазнини от собствения корем и ханш на жената в гърдите й. Тялото обаче абсорбирало мазнините и оставяло гърдите на бучки...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.