zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Историята на гърдите – от древните култури до пластичната хирургияИсторията на гърдите – от древните култури до пластичната хирургия

От самото начало на човешката история женските гърди са били „особена” част от тялото. Различните народи са им придавали различно значение през вековете.

6 юни 2012, здраве.bg

... кампании, които се опитвали да убедят майките да кърмят собствените си деца – ранен отглас на по-съвременните кампании срещу формулата за бебета и млякото на прах.

През промеждутъчните периоди от фалшива скромност, когато дрехите на жените прикривали формата на торса, имало и периоди, когато излагането на голяма част от гърдите се считало за умен ход. Класическото изкуство изобразява различни абстракции като Свободата и Равенството, особено във Франция, като жена с голи гърди. През 20-те години на 20-и век модерната жена била с възможно най-малки гърди, но най-популярния размер нараствал постоянно с времето – най-вече през 50-те и 60-те години. Гръдната обиколка на участничките в конкурса Мис Америка през 1920 г. била средно 82 см, през 40-те години станала 89 см, а през 50-те и 60-те за идеална се считала гръдната обиколка от около 92 см.

История на козметичната хирургия на гърдите

Относно изкуството на хирургията (и вероятно по-важно – на анестезията) – било нужно доста време преди да бъде превърнато в планиран бизнес за уголемяване и „поддържане” на гърдите. Имало голямо търсене на такива процедури, макар че при първите опити били нанасяни неимоверно много щети на тялото. Всяка успешна операция била представяне с фанфари и велики твърдения, но скоро след това резултатите се оказвали опасни или дори неуспешни. От 1890 г. насам се правели опити за инжектиране на течен парафин и за използване на материали като козе мляко, стъклени топки, гъби, волски хрущяли, слонова кост, фъстъчено и соево масло, а по-късно – и на тефлон и силикон.

Един лекар във Виена в началото на миналия век опитал да поставя инжекции с парафин – резултатите били инфекции и твърди и непривлекателни гърди. След редица ужасяващи първи опити, хирурзите мъдро пренебрегвали проблема до Втората Световна война. През 20-те години на 20-и век опитали да трансплантират мазнини от собствения корем и ханш на жената в гърдите й. Тялото обаче абсорбирало мазнините и оставяло гърдите на бучки...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.