zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Историята на гърдите – от древните култури до пластичната хирургия



Историята на гърдите – от древните култури до пластичната хирургия

От самото начало на човешката история женските гърди са били „особена” част от тялото. Различните народи са им придавали различно значение през вековете.

6 юни 2012, здраве.bg

Днешната мания на много от мъжете по жени с големи гърди се приема като нещо нормално и винаги съществувало, но това всъщност съвсем не е така. Фиксацията е културно-специфична и не е съществувала винаги. В по-ранните периоди от историята по-малките гърди са били най-популярни. В епохата на Рубенс пък много пълните, дори затлъстели, жени - с гънки, каквито повечето от нас нямат - са били считани за най-привлекателни.

Културната представа за красотата

Различните култури се фокусират върху различни части от женското тяло като представителни образци на красотата. В Япония задната част на врата е сред най-популярните такива места. В Китай е имало период, в който са харесвали само жените с много мънички стъпала, което е довело до агонизиращи и силно деформиращи процедури, на които жените са се подлагали, за да вместят стъпалата си в безумно малки форми, за които били правени специални обувки. Те вече не можели да вървят, но деформациите се считали за много еротични.

Когато се вгледаме в някоя чужда култура и нейните представи за еротика в женското тяло, която не приемаме, деспотичния абсурден аспект на процеса става явен. Но в собствената ни култура е много по-трудно да устоим на разпространените представи за красота и сексапил.

Първоначално в изкуството и поезията гърдите са били първичен символ на свещеното и майчинските ценности. От 15-и до 17-и век в Европа еротичният им потенциал постепенно нараснал.

Ролята на гърдите в митологията

Митовете за хапането на гърдите са възникнали в гръцките, индийските и индианските истории. Твърди се, че Херкулес получил силата си като захапал гърдата на Хера, когато бил бебе. В легендите се говори и за множество гърди на една жена – гръцката богиня Артемида била изобразявана най-често с 20 гърди.

Християнските легенди, истории и песни през средновековието пък учудващо често обръщат внимание на гърдите и кърмата на Дева Мария като източник на чудеса.

В минойското общество (на остров Крит) жените били...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.