zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Историята на гърдите – от древните култури до пластичната хирургияИсторията на гърдите – от древните култури до пластичната хирургия

От самото начало на човешката история женските гърди са били „особена” част от тялото. Различните народи са им придавали различно значение през вековете.

6 юни 2012, здраве.bg

Днешната мания на много от мъжете по жени с големи гърди се приема като нещо нормално и винаги съществувало, но това всъщност съвсем не е така. Фиксацията е културно-специфична и не е съществувала винаги. В по-ранните периоди от историята по-малките гърди са били най-популярни. В епохата на Рубенс пък много пълните, дори затлъстели, жени - с гънки, каквито повечето от нас нямат - са били считани за най-привлекателни.

Културната представа за красотата

Различните култури се фокусират върху различни части от женското тяло като представителни образци на красотата. В Япония задната част на врата е сред най-популярните такива места. В Китай е имало период, в който са харесвали само жените с много мънички стъпала, което е довело до агонизиращи и силно деформиращи процедури, на които жените са се подлагали, за да вместят стъпалата си в безумно малки форми, за които били правени специални обувки. Те вече не можели да вървят, но деформациите се считали за много еротични.

Когато се вгледаме в някоя чужда култура и нейните представи за еротика в женското тяло, която не приемаме, деспотичния абсурден аспект на процеса става явен. Но в собствената ни култура е много по-трудно да устоим на разпространените представи за красота и сексапил.

Първоначално в изкуството и поезията гърдите са били първичен символ на свещеното и майчинските ценности. От 15-и до 17-и век в Европа еротичният им потенциал постепенно нараснал.

Ролята на гърдите в митологията

Митовете за хапането на гърдите са възникнали в гръцките, индийските и индианските истории. Твърди се, че Херкулес получил силата си като захапал гърдата на Хера, когато бил бебе. В легендите се говори и за множество гърди на една жена – гръцката богиня Артемида била изобразявана най-често с 20 гърди.

Християнските легенди, истории и песни през средновековието пък учудващо често обръщат внимание на гърдите и кърмата на Дева Мария като източник на чудеса.

В минойското общество (на остров Крит) жените били...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.