zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Историята на гърдите – от древните култури до пластичната хирургияИсторията на гърдите – от древните култури до пластичната хирургия

От самото начало на човешката история женските гърди са били „особена” част от тялото. Различните народи са им придавали различно значение през вековете.

6 юни 2012, здраве.bg

... с висока социална позиция и гърдите били специално подчертани чрез дрехите им. Първите корсети били измислени, за да подчертават и повдигат гърдите. Жриците на богинята-змия били известни с особено пищните си бюстове.

Класическите гърци от друга страна ценели мъжеството и повечето жени имали много малко права и се очаквало да си стоят вкъщи и да гледат децата. Възходът на християнството след това още повече обезсърчило показването на плът, особено на гърдите.

Гърдите и Великата френска революция

За известно време коремът, най-вече, ако е закръглен, се е считал за много по-секси. Чак през 14-и век това е започнало да заглъхва, когато дрехите са станали отново по-разголени. Луис XIV настоявал жените в кралския му двор да носят дрехи с дълбоки деколтета като знак на уважение към него и към Бог. След френската революция натурализмът и гърдите се превърнали в мода и еквивалентът на прозрачните блузи станал популярен.

Жан Уерли патентовал машина за производство на корсети през 1839 г. и те се превърнали в широко разпространени и модерни облекла, които се считат за признак на лукс и до днес. През 1893 г. Мари Тусек патентовала първия сутиен, който бил много подобен на формата, на която сме свикнали и днес, макар че чак след 1920 г. той станал по-популярен от корсетите.

Гърдите се превръщат и в политически въпрос

През 60-те години на 20-и век, друга ера на бунтовничество и желание за изразяване на личната свобода, някои жени с политическа цел спрели да носят сутиени или ги изгаряли, или ходели без блуза. Но някъде в началото на 80-те години по-големите гърди излезли на мода.

Гърдите, в ролята си на хранещи бебетата, в определени моменти са били и политически въпрос. В Холандската империя през 17-и век кърмещата майка била символ на цивилна отговорност, защото допринасяла за здравето на семейството и обществото. 199 години по-късно, когато станало модерно богатите дами да дават децата си на бедни кърмачки, за да не си развалят фигурата, имало...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.