zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Историята на гърдите – от древните култури до пластичната хирургияИсторията на гърдите – от древните култури до пластичната хирургия

От самото начало на човешката история женските гърди са били „особена” част от тялото. Различните народи са им придавали различно значение през вековете.

6 юни 2012, здраве.bg

... с висока социална позиция и гърдите били специално подчертани чрез дрехите им. Първите корсети били измислени, за да подчертават и повдигат гърдите. Жриците на богинята-змия били известни с особено пищните си бюстове.

Класическите гърци от друга страна ценели мъжеството и повечето жени имали много малко права и се очаквало да си стоят вкъщи и да гледат децата. Възходът на християнството след това още повече обезсърчило показването на плът, особено на гърдите.

Гърдите и Великата френска революция

За известно време коремът, най-вече, ако е закръглен, се е считал за много по-секси. Чак през 14-и век това е започнало да заглъхва, когато дрехите са станали отново по-разголени. Луис XIV настоявал жените в кралския му двор да носят дрехи с дълбоки деколтета като знак на уважение към него и към Бог. След френската революция натурализмът и гърдите се превърнали в мода и еквивалентът на прозрачните блузи станал популярен.

Жан Уерли патентовал машина за производство на корсети през 1839 г. и те се превърнали в широко разпространени и модерни облекла, които се считат за признак на лукс и до днес. През 1893 г. Мари Тусек патентовала първия сутиен, който бил много подобен на формата, на която сме свикнали и днес, макар че чак след 1920 г. той станал по-популярен от корсетите.

Гърдите се превръщат и в политически въпрос

През 60-те години на 20-и век, друга ера на бунтовничество и желание за изразяване на личната свобода, някои жени с политическа цел спрели да носят сутиени или ги изгаряли, или ходели без блуза. Но някъде в началото на 80-те години по-големите гърди излезли на мода.

Гърдите, в ролята си на хранещи бебетата, в определени моменти са били и политически въпрос. В Холандската империя през 17-и век кърмещата майка била символ на цивилна отговорност, защото допринасяла за здравето на семейството и обществото. 199 години по-късно, когато станало модерно богатите дами да дават децата си на бедни кърмачки, за да не си развалят фигурата, имало...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.