zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гастрит: какво го причинява и как да се предпазим



Гастрит: какво го причинява и как да се предпазим

Някои храни и състояния могат да доведат до увреждане на стомашните тъкани и гастрит.

13 март 2012, здраве.bg

... сме си купили без рецепта и пием, не дава различен от желания резултат. Затова винаги е препоръчително да се консултираме с лекар преди да приемаме каквито е да било лекарства.

Пресни храни

Ако искаме да сме стройни и здрави и да нямаме проблеми с гастрита, е препоръчително да ядем пресни храни. Замразените продукти и ястия трябва да се избягват винаги, когато ни е възможно. Още по-лошо е да консумираме храни, които са съхранявани в хладилника твърде дълго време. При тези обстоятелства в храните се размножават няколко вида бактерии, които могат да доведат до гастрит, когато бъдат погълнати.

Да избягваме мазните и вредните храни

Важно е да ядем здравословни и съвсем леко сготвени храни. Хората, които ядат много бързи закуски, пържени, мазни и пикантни храни, по-често развиват гастрит. Устройството на тялото се изменя заедно със секрецията на храносмилателните сокове, когато сме яли мазна или пикантна храна. Това може евентуално да увреди храносмилателната система и да причини гастрит.

Да избягваме недостатъчно сготвени храни

Много е нездравословно да се ядат храни, които са недостатъчно сготвени или напълно сурови, като това важи най-вече за месото. Трябва да сме сигурни, че храната, която консумираме, е добре сварена, изпечена, задушена. Ако е недопечена, е много вероятно тя да съдържа бактерии, които лесно могат да навлязат в тялото през стомаха като на първо място ще увредят именно стомашните тъкани.

Да мием ръцете си често

Нещо, което научаваме още като деца и което трябва стриктно да се спазва, ако искаме да се предпазим от гастрита – добрата хигиена: здравословният навик да си мием ръцете със сапун преди да започнем да се храним. Тъй като ръцете докосват и държат много неща през целия ден, никога не можем да сме сигурни...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.