zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гастрит: какво го причинява и как да се предпазимГастрит: какво го причинява и как да се предпазим

Някои храни и състояния могат да доведат до увреждане на стомашните тъкани и гастрит.

13 март 2012, здраве.bg

Гастритът е здравословен проблем, който възниква в следствие на редица физически и хирургически фактори, водещи до подуването на лигавицата на стомаха. Това състояние, за съжаление, често става хронично и води до последващи усложнения.

Като цяло гастритът се причинява от директното излагане на стомашните тъкани на жлъчката и стомашните сокове, което се улеснява от недостига (или липсата) на храна и води до последващата увреда на стомашните тъкани.

Причините за гастрита

Има няколко основни причини, които специалистите смятат за потенциален фактор, предизвикващ гастрита:

Злоупотреба с алкохол

Прекомерният прием на алкохол или честата му употреба могат да доведат до появата на гастрит. Честата пряка интеракция на стомашните тъкани с алкохола ги уврежда, което води до появата на гастрит в дългосрочен план.

Лекарства

Някои специфични лекарства също могат да станат причина за появата на гастрит. Доказано е, че хората, които по-често приемат нестероидни противовъзпалителни лекарства като аспирин за по-дълго време, стават уязвими към гастрита.

Операции

Появата на гастрита се свързва и с някои видове хирургически процедури. Някои заболявания като рака на стомаха изискват задължителна оперативна намеса за премахването на заболелите клетки и тъкани, но по време на този процес, нормалното функциониране на стомаха също се променя.

Когато тялото започне да разглежда стомаха като нещо чуждо и вредно, започва да произвежда и антитела и антигени, за да го унищожи. Междувременно тъканите на стомаха се разрушават и това води до гастрит.

Изгаряния

Тежките изгаряния в областта на стомаха също нарушават нормалното му функциониране. В тези случаи тялото също смята стомаха за външен обект и го напада, което уврежда лигавиците и стомашните тъкани.

Инфекции

Определени стомашни...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.