zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гастрит: какво го причинява и как да се предпазим



Гастрит: какво го причинява и как да се предпазим

Някои храни и състояния могат да доведат до увреждане на стомашните тъкани и гастрит.

13 март 2012, здраве.bg

... инфекции също могат да нарушат структурата и функционирането му като по този начин го правят податлив на гастрит. Така инфекция е заразяването на стомаха с бактерията, известна като Helicobacter pylori.

Хирургия за сваляне на килограми

Макар че тези процедури обещават да свалят мазнините от корема и да направят фигурата ни стройна и красива, един от основните странични ефекти, които могат да се появят, е гастритът. В някои случаи при такива операции има реконструкция или свързване на части на стомаха и храносмилателния тракт. По този начин ненужните киселинни секреции при храносмилане в комбинация с измененията във функционирането на стомаха стават причина за появата на гастрит.

Пептична язва

Хората с пептична язва имат по-големи шансове да заболеят от гастрит, тъй като части от стомаха и храносмилателния тракт вече са наранени от язвата. Когато храносмилателните сокове попаднат върху вече разранените тъкани, ситуацията се влошава и често се появява гастрит.

Психологически фактори

Различни психологически фактори като стрес, напрежение, тревожност и депресия могат да доведат до неестествено секретиране на жлъчка и други стомашни сокове. Когато нямат с какво да реагират, тези сокове директно нападат стомашната тъкан и причиняват гастрит.

Как да се предпазим от появата на гастрит

Както и при повечето други заболявания и състояния, ключът е в превенцията. Щом веднъж се появи, гастритът води със себе си много правила и ограничения в начина ни на живот. Затова е по-добре да се предпазим от появата му преди да е вгорчил живота ни.

Консултация с лекар

Много от нас имат много лошия навик да пият лекарства без рецепта за болки в стомаха. Това трябва да се избягва, ако искаме да се предпазим от гастрита. Стомашните болки имат различна природа. Няма как да знаем дали лекарството, което...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.