zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

E.Coli: новият и така опасен вариант може да се окаже създаден от хората



E.Coli: новият и така опасен вариант може да се окаже създаден от хората

Краставиците от Испания бяха отхвърлени като причина за разпространението на E.coli O401.

Някои неудобни въпроси вече търсят и донякъде намират своите отговори.

8 юни 2011, здраве.bg

... звучи вече като черен и доста абсурден на пръв поглед сценарий. И би бил точно такъв, ако дотук не се стига по пътя на съществуващата научна логика.

Друг въпрос, на който засега няма сериозно обяснение е защо, при пособените по-горе изводи (вече цитирани от повечето сериозни медии) произходът на E. Coli О401 продължава да се търси в... суровите зеленчуци!? Звучи изключително нелогично и ненаучно – медицината не може да даде нито един пример за микроорганизъм, който се „ражда“ с такава широка устойчивост на антибиотици и такава генетична предистория, още по-малко в естествена среда (каквато представляват суровите растения и храни). Интервютата със специалисти в областта на микроорганизмите винаги са съпроводени от изводът, че досега такова нещо в „дивата природа“ не се е случвало, съответно – за да се постигне такъв резултат се иска работа в... лаборатория.

Създаден и „пуснат“

Подобни „нестандартни“ изводи вече започват да пораждат две крайности в мненията – от едната страна са тези, които смятат, че именно научната логика води до на пръв поглед абсурдните изводи от горния тип, а от другата – че такива неща не може да бъдат твърдени сериозно.

Вторите обаче (странно или не) са силно уязвими. Защото, ако се отрече първото, следва, че подобен микроорганизъм се появява за първи път, а оттук следват още по-трудните въпроси от типа „защо сега“ и „каква може да е причината“. И (отново странно или не) този извод звучи дори по-страшно от „теорията за лабораторията“. А от научна гледна точка, дори неконсервативна, е съвсем нелогичен и предполага признание за пълно непознаване на природните закони и еволюцията на живота до днес.

И така, доста неочаквано за мнозина, по-логичен се оказва първия вариант - E.Coli О401 е създаден в лаборатория и след това съзнателно е „пуснат“, неволно е „изтърван“ или нарочно е откраднат и разпространен.

Една от основните претенции на съвременния свят, е че той...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.