zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

E.Coli: новият и така опасен вариант може да се окаже създаден от хората



E.Coli: новият и така опасен вариант може да се окаже създаден от хората

Краставиците от Испания бяха отхвърлени като причина за разпространението на E.coli O401.

Някои неудобни въпроси вече търсят и донякъде намират своите отговори.

8 юни 2011, здраве.bg

Докато причините за появата и разпространението на новия вариант на бактерията E.Coli раждат различни обяснения, понякога променящи мненията на 180 градуса, статистиката и първите сериозни изследвания показват резултати, които пораждат някои меко казано странни на пръв поглед коментари. За някои хора да им поставят етикета „родени от черногледци“ вероятно ще е много лесно. А и някои от тях звучат наистина като от холивудски и то евтин и слаб трилър в стил „светът трябва да бъде спасен“.

От друга страна, данните от лабораторните тестове върху щамът на E. Coli О401, вече пораждат и в научните среди въпроси, които сочат като най-логични отговори, не много различни от черен сценарий, но с наистина научни разсъждения и доказателства, пише NaturalNews.

Като най-засегната страна, Германия напълно логично е ангажирала най-много учени за анализ и предложения за ефективни мерки за справяне с проблема. А първите сериозни резултати озадачават специалистите и водят до недоумение и търсене на отговори в нестандартни посоки.

Оказва се, E.Coli О401 е резистентен към много антибиотици – нещо, което е изключително нетипично не само за тази бактерия (във всички нейни познати досега разновидности), но и за всички микроорганизми, които науката току-що е открила. За да се случи нещо подобно, според сега съществуващото схващане, една бактерия (или вирус) трябва многократно да е била излагана на контакт с тези антибиотици. В случая думата многократно е особено важна – защото на практика изключва случайността.

Генетичният код „разказва“ история

Разкриването на природата на един подобен микроорганизъм като E.Coli О401, разбира се, изисква на първо място анализ на нейния генетичен код, който, освен всичко останало, подсказва и какво е било нейното развитие преди да достигне досегашната си форма.

Според анализа на специалисти от Института „Роберт Кох“ в Германия E.Coli О401 е толкова смъртоносна, защото...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.