zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

E.Coli: новият и така опасен вариант може да се окаже създаден от хората



E.Coli: новият и така опасен вариант може да се окаже създаден от хората

Краставиците от Испания бяха отхвърлени като причина за разпространението на E.coli O401.

Някои неудобни въпроси вече търсят и донякъде намират своите отговори.

8 юни 2011, здраве.bg

... показва резистентност (т.е. не се повлиява) от седемте типа най-разпространени и използвани антибиотици, сред които:
- пеницилините,
- тетрациклините,
- цефалоспорините (най-продавания вид),
- пиперацилините,
- амоксицилина с клавуланова киселина (комбинация, създадена именно за да намали способността на микроорганизмите да изграждат резистентност).

В допълнение на този изключително необичаен факт щамът E.Coli О401 може да произвежда специални ензими (ESBLs), които обичайно стават причина учените да причисляват съответния микроорганизъм към т.нар. супербактерии или супервируси – такива, устойчиви към антибиотиците от най-популярната група – тази на цефалоспорините.

Но най-учудващ, и все още неполучаващ никакво обяснение, е фактът, че в О401 има два гена TEM-1 и CTX-M-15, от чиито названия през последните 20-ина години всеки, занимаващ се в медицина изтръпва – заради високата смъртност, която те причиняват, като блокират функциите на един или повече вътрешни органи в човекия организъм.

Биоинженерството и супербактериите

Как би могла да се обясни появата на микроорганизъм, вече неповлияван от толкова много антибиотици и съдържащ 2 толкова смъртоносни гена... Сегашните познания на медицината имат само едно обяснение, което звучи приемливо - бактерията трябва да е била подлагана (многократно!) на въздействие от тези типове антибиотици. Подробност, която обикновено остава извън вниманието на всички освен специалистите, е, че това не може да стане едновременно. Т.е. първо хиляди бактерии (най-точно – цели колонии) трябва да се поставят в контакт с един от антибиотиците, след това да се отделят оцелелите (и придобили резистентност) и те да се подложат на действието на втория и т.н. докато се стигне до колония, устойчива на всички описани по-горе антибиотици.

Този процес учените наричат генетична селекция и той може да се постигне само в големи и супермодерни лаборатории – подобни на тези, използвани за изработване на биооръжия. А това несъмнено...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.