zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

E.Coli: новият и така опасен вариант може да се окаже създаден от хората



E.Coli: новият и така опасен вариант може да се окаже създаден от хората

Краставиците от Испания бяха отхвърлени като причина за разпространението на E.coli O401.

Някои неудобни въпроси вече търсят и донякъде намират своите отговори.

8 юни 2011, здраве.bg

... предпочитат в почти всички случаи да отразяват, базирайки се на официално разпространени документи, а далеч по-малко да анализират и да задават (най-вече неудобни) въпроси.

Първо – забрана на растителните добавки, после – атака срещу някои храни

Случайно или не случаят с E.Coli О401, който без съмнение ще има още голямо развитие оттук нататък, съвпадна с периода, когато само преди месец влезе в сила Европейската директива за забрана на някои (на практика повечето) хранителни добавки. Според думите на самите автори на документа, това ще доведе до оставане на пазара на не повече от стотина типа растителни добавки, а за да се докаже евентуалната полза от нов продукт ще е необходима инвестиция от около 100 хиляди евро.


Приблизително същата логика се появява в някои публикации и за „целенасочен предизвикан отказ от суровите храни“, такива като набрани „неизвестно откъде и торени с неизвестно какво“ зеленчуци и плодове и непастьоризирано мляко от непреминала сертифициране ферма (т.е. мляко с неизвестно качество от крава яла недоказано какво).

А тази логика е абсолютно същата, когато стане дума за това кой има полза от подобен подход – в първия случай фармацевтичните, във втория – хранителните гиганти.

Няколко медии се сетиха да зададат въпроса „Защо пък точно испанските краставици“. И поне като един от възможните отговори посочват факта, че Испания отказа да приеме закон, разрешаващ използването на ГМО в селското й стопанство. Но това е доста безсмислено да се анализира – защото едва ли подобно схващане може да бъде доказано (освен ако WikiLeaks не се добере до някой документ).

От друга страна пък е ясно какви загуби търпят селскостопанските производители в Испания, а и най-вероятно ще търпят в дългосрочен план всички малки, независимо от държавата, „неотговарящи на всички съвременни изисквания“ производители.

Кратка статистика за E.Coli О401

- До момента са официално потвърдени 22 смъртни случая, а в още 2153 е доказано заразяване...

 
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.