zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 наглед безобидни навика, които ни състаряват



9 наглед безобидни навика, които ни състаряват

Диетата с твърде много сладко състарява кожата, защото уврежда колагена и еластина.

Стоите ли будни до късно? Не ви се излиза вечер? Вижте защо тези и други навици могат да ви състарят.

28 март 2011, здраве.bg

... за „връщане на времето назад“, но твърде много от нас не се възползват достатъчно от ползите - най-вече защото погрешно асоциираме физическата активност само с отслабване. Ако ходите във фитнеса в продължение на две седмици, за да отслабнете с няколко килограма, но след това няколко месеца не извършвате никаква физическа дейност, пропускате най-важното. Хората, които редовно правят упражнения, доказано имат по-дълги теломери (клетъчни биомаркери, които се скъсяват с напредване на възрастта) в сравнение с хората, които рядко се движат и спортуват. Поддържането на постоянна активност може да помогне да се справите с влошаването на паметта, да ограничи възпаленията и да намали риска от тип 2 диабет, както и от други хронични заболявания, типични за напредването на възрастта.

Дръжте се отговорно: Не оставяйте маратонките си да събират прах. Изберете си физическа активност, която ви е приятна – разходка, каране на колело, танци – и се стремете да се упражнявате поне по 20-25 минути всеки ден. Ако се налага, я разделете на два пъти по 10 минути. Постепенно повишете честотата, продължителността и интензивността на упражненията. Ако се случи да пропуснете един ден, не позволявайте това да се превърне в навик.

5. Слушате музика много силно

Нищо не може да ви накара да се чувствате като 80-годишни старци по-лесно от необходимостта да си захлупвате ухото и да питате „Моля? Какво каза?”. Загубата на слуха обикновено се случва бавно в резултат от продължително излагане на ухото на високи децибели – от мр3 плеъри и сешоари например. Мр3 плеърите със звук, увеличен на 50%, могат да произведат до 101 децибела, което е доста повече от препоръчителния праг на безопасност.

Дръжте се отговорно: За да запазите слуха си, слушайте музика възможно най-тихо. Задължително носете тапи за уши или специални заглушители (по форма подобни на слушалки), когато сте в помещение с шумни машини.

6. Никога не се виждате с приятелите си

Приятелите ви вероятно...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.