zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 наглед безобидни навика, които ни състаряват



9 наглед безобидни навика, които ни състаряват

Диетата с твърде много сладко състарява кожата, защото уврежда колагена и еластина.

Стоите ли будни до късно? Не ви се излиза вечер? Вижте защо тези и други навици могат да ви състарят.

28 март 2011, здраве.bg

Най-вероятно не е нужно да споменаваме, че пушенето на цигари и продължителният престой на слънце състаряват – всички знаете, че трябва да спрете цигарите и да се мажете обилно със слънцезащитна козметика. Но, ако се опитвате да върнете часовника назад – или поне малко да го забавите – не пренебрегвайте и тези девет навика, които без съмнение саботират усилията ви.

1. Лягате си толкова късно, все едно още сте на 20

Не е рядко срещано: заетите хора буквално натъпкват всичките си ангажименти, свързани с поддръжката на дома им, в късните вечерни часове, което ги кара да си лягат изключително късно. Проблемът с това е, че твърде малкото сън е изключително много лоша практика за здравето – недоспиването се свързва с високото кръвно налягане, диабета, напълняването, както и с уморения и състарен вид.

Дръжте се отговорно: Не твърдим, че ви трябват задължително по осем часа сън всяка нощ, но превръщайте съня по-често в приоритет и тялото ви ще ви се отблагодари за това. Нуждите от сън за всеки човек са различни и, за да откриете какви са вашите, направете следния опит в някоя вечер, когато не сте извънредно уморени: изключете будилника и вижте колко сън ще е нужен на тялото ви преди да се събуди. При повечето хора това е между 7 и 8 часа.

2. Имате слабост към сладките неща

Една диета с твърде много със захар ще се отрази на талията ви. А отскоро експертите вярват, че може и да накара кожата ви да изглежда набръчкана и без блясък. Виновникът за това е естественият процес, наречен гликация, при който захарта в потока на кръвта ви се прикрепва към протеините и заедно формират вредни нови молекули, наречени AGE. Колкото повече захар консумирате, толкова повече AGE молекули се появяват, а това уврежда близките протеини като колаген и еластин, които поддържат кожата гладка и еластична. Щом веднъж са увредени, молекулите колаген и еластин стават сухи и чупливи, което води до бръчки и провисване на кожата. Тези ефекти на стареенето започват на около...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.