Какво се случва с храната
Приеманата храна може да бъде правилно и пълноценно преработена само при наличието на необходимите за това ензими.
Балансът на ензими в тялото е определящ за пълноценното й усвояване.
18 ноември 2010, здраве.bg
... е добре застъпен, при част от възрастните често се наблюдава дефицит на лактаза в стомашно-чревния тракт. Съпровожда се с оплаквания (диария, подуване, газове и др.) при консумация на мляко и млечни продукти.
-
Липаза – ензим, който се произвежда в панкреаса и се освобождава в тънките черва. Той е необходим за разграждането и усвояването на мазнините в червата - чрез разпадането на триглицеридите (мазнините) до мастни киселини. Заедно с амилазата липазата се появява в кръвообръщението след увреди на панкреаса.
-
Панкреатин – смес от ензими, извлечени от панкреас, която съдържа жизнено необходимите за човека липази, амилази и протеази. Ензимният комплекс на панкреатина участва в смилането на мазнините, белтъчините и въглехидратите. Панкреатинът е дигестант – активно вещество, което се използва в лечението на панкреатичната недостатъчност като заместител на панкреатичните ензими.
-
Папаин – натурално съществуващо вещество (например в плода на папаята), което подобно на другите протеолитични ензими разгражда белтъчините до къси пептиди и аминокиселини. Притежава свойството да разгражда мъртвите тъкани без да засяга обкръжаващите ги живи.
-
Пепсин – храносмилателен ензим, който естествено се съдържа в стомашния сок и катализира разграждането на белтъчините до пептиди. Той е един от трите основни ензима, разграждащи белтъчините (протеолитични) в храносмилателната система.
-
Трипсин, химотрипсин – панкреатичен храносмилателен ензим, който участва в смилането на определени белтъчини в тънките черва до пептиди и аминокиселини.(а)