zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво се случва с храната



Какво се случва с храната

Приеманата храна може да бъде правилно и пълноценно преработена само при наличието на необходимите за това ензими.

Балансът на ензими в тялото е определящ за пълноценното й усвояване.

18 ноември 2010, здраве.bg

... е добре застъпен, при част от възрастните често се наблюдава дефицит на лактаза в стомашно-чревния тракт. Съпровожда се с оплаквания (диария, подуване, газове и др.) при консумация на мляко и млечни продукти.

- Липаза – ензим, който се произвежда в панкреаса и се освобождава в тънките черва. Той е необходим за разграждането и усвояването на мазнините в червата - чрез разпадането на триглицеридите (мазнините) до мастни киселини. Заедно с амилазата липазата се появява в кръвообръщението след увреди на панкреаса.

- Панкреатин – смес от ензими, извлечени от панкреас, която съдържа жизнено необходимите за човека липази, амилази и протеази. Ензимният комплекс на панкреатина участва в смилането на мазнините, белтъчините и въглехидратите. Панкреатинът е дигестант – активно вещество, което се използва в лечението на панкреатичната недостатъчност като заместител на панкреатичните ензими.

- Папаин – натурално съществуващо вещество (например в плода на папаята), което подобно на другите протеолитични ензими разгражда белтъчините до къси пептиди и аминокиселини. Притежава свойството да разгражда мъртвите тъкани без да засяга обкръжаващите ги живи.

- Пепсин – храносмилателен ензим, който естествено се съдържа в стомашния сок и катализира разграждането на белтъчините до пептиди. Той е един от трите основни ензима, разграждащи белтъчините (протеолитични) в храносмилателната система.

- Трипсин, химотрипсин – панкреатичен храносмилателен ензим, който участва в смилането на определени белтъчини в тънките черва до пептиди и аминокиселини.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.