zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво се случва с храната



Какво се случва с храната

Приеманата храна може да бъде правилно и пълноценно преработена само при наличието на необходимите за това ензими.

Балансът на ензими в тялото е определящ за пълноценното й усвояване.

18 ноември 2010, здраве.bg

От самото хранене до усвояването на храната, тя изминава дълъг път в организма ни. Той се състои от много и различни химични процеси, които се намират в сложен, но изключително необходим баланс от реакции, осъществявани благодарение на храносмилателни ензими - сложни белтъчни молекули, които участват дейно в химичното смилане на хранителните вещества в стомашно-чревния тракт. Само по този начин храната се разгражда до по-малки частици, които могат да бъдат усвоени от организма.

В естествени условия по-голямата част от храносмилателните ензими се произвежда в задстомашната жлеза (панкреаса), но те могат и да бъдат синтезирани по изкуствен път или извлечени от растения и гъби.

Какво всъщност представляват ензимите

Ензимите са белтъчни молекули, произвеждани в организма, които катализират (ускоряват) определени биохимични реакции. Или казано по-накратко те са биологични катализатори, които увеличават няколко милиарда пъти!!! скоростта на протичане на биохимичните реакции в организма, но без да променят тяхната посока или природа. В конкретния случай храносмилателните ензими катализират разграждането на храната.

Как се осъществява храносмилането

Храносмилането е процес на химично и физично разграждане, което започва още в устната кухина, продължава в стомаха и тънките черва и завършва в дебелото черво.

При хората и останалите бозайници химичните процеси на разграждане на храната започват още в устата, където храната се сдъвква между зъбните редици. Този процес стимулира отделянето на слюнка от слюнчените жлези, която е богата на амилаза – ензим участващ в смилането на въглехидратите.

От устата през хранопровода храната попада в стомаха, където стомашният сок богат на ензими продължава да разгражда въглехидратната съставка на храните и започва смилането на мазнини и белтъчини.

В тънките черва храната продължава да се смила от храносмилателните ензими на панкреаса, а по-късно се всмуква през чревната стена и по този начин хранителните...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.