zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво се случва с храната



Какво се случва с храната

Приеманата храна може да бъде правилно и пълноценно преработена само при наличието на необходимите за това ензими.

Балансът на ензими в тялото е определящ за пълноценното й усвояване.

18 ноември 2010, здраве.bg

... и дизахаридите до монозахариди. Към тях се числят: сукраза – смила захарозата до глюкоза и фруктоза; малтаза – смила малтозата до 2 молекули глюкоза, изомалтаза – смила малтозата и изомалтозата, лактаза – смила лактозата до глюкоза и галактоза.
- Липаза – участва в разграждането на мазнините.

Проблемите в храносмислането/усвояването на храната води до необходимост от осигуряване на допълнителен външен източник на ензими – чрез медикаменти или хранителни добавки. Кои са най-често включваните в състава им ензими и каква е тяхната роля за храносмилането:

- Амилаза – тя е ензим, който превръща комплексните въглехидрати в прости захари по време на храносмилането. Тя хидролизира нишестето, гликогена и декстрина и в крайна сметка се образуват глюкоза, малтоза и късоверижни декстрини. Амилазата в храносмилателната система се секретира от слюнчените жлези и панкреаса, които са основните органи отговорни за разграждането на въглехидратите.

- Бромелаин – представлява ензим (наличен например в ананаса), който участва в смилането на някои белтъчини като колаген и мускулни влакна. Бромелаинът представлява смес от сяра съдържащи ензими, които разграждат белтъчините и се наричат протеолитични ензими или протеази. В бромелаина се откриват малки количества и на други храносмилателни ензими като пероксидаза, целулаза, амилаза и фосфатаза.

- Целулаза – това е всъщност група от ензими, които дейно участват в смилането на сложния въглехидрат целулоза до глюкоза, целобиоза или целоолигозахариди. Целулазата е ензимен комплекс, който разграждат целулозата до бета-глюкоза. Групата на целулазите са ключови промишлени ензими, които се използват за процесите на ферментация на захарите.

- Лактаза – известна още като бета-галактозидаза представлява ензимът, отговорен за хидролизата на лактоза до простите захари галактоза и глюкоза. Лактозата е дизахарид, който се съдържа в млякото и млечните продукти. За разлика от децата, където този ензим е добре...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.