Какво се случва с храната
Приеманата храна може да бъде правилно и пълноценно преработена само при наличието на необходимите за това ензими.
Балансът на ензими в тялото е определящ за пълноценното й усвояване.
18 ноември 2010, здраве.bg
... вещества попадат в кръвообращението.
Несмлените и неусвоени хранителни вещества и вода се изхвърлят навън под формата на фекални маси, оформени в дебелото черво. В процесите на храносмилане играят първостепенна роля панкреасът, черният дроб и жлъчният мехур.
Функции на храносмилателните ензими
Основните места на действие на храносмилателните ензими са устната кухина, стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва. Те се произвеждат и секретират от слюнчените жлези, стомашните жлези, панкреаса и жлезите в тънките черва.
В устната кухина слюнчените жлези произвеждат алфа-амилаза, която е първото ниво в разграждането на въглехидратите. Амилазата смила сложните въглехидрати до по-прости захари, които обаче все още не са годни за усвояване.
Ензимите, които се секретират в стомаха (стомашни ензими), заедно с амилазата от слюнката влизат в състава на стомашните сокове. Пепсинът (от групата на пептидазите) е основният стомашен ензим, който разгражда белтъчините на по-малки пептидни молекули. Желатиназата в стомашния сок смила тип 1 и тип 5 желатин и тип 4 и 5 колаген - протеогликани в месото. Друг ензим е стомашната амилаза, която подобно на слюнчената разгражда въглехидратите, но има второстепенно значение. Стомашната липаза започва разграждането на мазнини в стомаха и по-специално на трибутирин – мазнина в кравето масло.
Панкреасът е основната храносмилателна жлеза в човешкото тяло. Той секретира голям брой храносмилателни ензими, сред които са:
- Трипсин, химотрипсин – подобно на пепсина в стомаха участват в разграждането на белтъчините от храната.
- Карбоксипептидаза – разграждат пептидите (съставни части на белтъчините) до отделни аминокиселини.
- Еластази – ензими, които смилат белтъка еластин и някои други белтъчини.
- Нуклеази – разграждат нуклеиновите киселини.
- Панкреатична амилаза – участва в разграждането на нишестето, гликогена и други въглехидрати, но не и на целулозата.
- Чревни три- и дизахаридази – ензими, които разграждат три-...