Диета за сърцето
Зехтинът съдържа полезни за организма ненаситени мазнини.
или 8 стъпки за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.
здраве.bg
... или обезмаслено кисело мляко. Плодовете като грейпфрути и портокали също трябва да са всекидневна част от менюто.
Ако често си купувате бисквити и чипс, задължително проверявайте етикетите им - много от тези храни, дори и тези с етикет "с намалена масленост", може да са произведени с трансмазнини. Бърз ориентир в списъка на съставките, който подсказва, че дадена храна съдържа трансмазнини е фразата "частично хидрогенизирани".
Не всички мазнини влияят неблагоприятно на сърдечно-съдовата система! Мононенаситените мазнини, съдържащи се в зехтина и маслото от рапица, както и полиненаситените - в ядките и семената трябва да присъстват в менюто. В последните години голям брой проучвания показват, че ненаситените мазнини допринасят за намаляването на общия холестерол и триглицеридите в кръвта. От съществено значение е обаче да сте умерени, защото всички видове мазнини са висококалорични.
Кои мазнини да изберем:
• Зехтин
• Рапично масло
• Маргарини с ниско съдържание на холестерол
Кои мазнини да избягваме:
• Краве масло
• Свинска мас
• Сметана
• Всякакви хидрогенирани масла
• Палмово и какаово масло
2. Източниците на белтъчини с ниско съдържание на мазнини са за предпочитане
Крехките меса, пилешкото и рибата, обезмаслените млечни продукти и яйчните белтъци са сред най-добрите източници на белтъчини.
Сред всички тези хранителни продукти специално внимание трябва да отделим на рибата, която е не само добър източник на протеини, но съдържа и омега-3 мастни киселини, които намаляват концентрацията на триглицериди в кръвта. Най-голямо количество омега-3 мазнини може да открием в студеноводните риби като сьомга, херинга, скумрия. Други богати източници са лененото масло, бадемите, соята, зехтинът.
Бобовите растения - фасул, леща, грах също съдържат доста големи количества белтъчини, а са бедни на мазнини и холестерол. Това ги прави добър заместител на животинските продукти.
Кои белтъчини да изберем:
• Обезмаслени или нискомаслени млечни...