zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лошото настроение:10 начина да се отървем от него



Лошото настроение:10 начина да се отървем от него

Лошото настроение е също толкова вредно колкото и физическата болка.

здраве.bg

... на кръвна захар и подобрява настроението.

Храните богати на аминокиселината триптофан също следва да са част от дневното меню. Такива са пуешкото и пилешкото месо, пълнозърнестите храни и бобовите растения. В тялото триптофанът е основен компонент за синтезата на серотонин – хормонът на щастието.

3. Спортувайте

Физическата дейност подобрява настроението, тъй като повишава нивата на естествените „антидепресанти” в мозъка – норепинефрин и производните му.

Редовните упражнения стимулират функцията на блуждаещия нерв, а това покачва стресовия праг на организма. Дори кратките и леки тренировки ни карат да се чувстваме успели – колкото и малко всъщност да сме постигнали.

4. Избягвайте самотата

Изолирането от близките си е първа стъпка към депресията. Когато човек е самотен, той е по-склонен да смята, че проблемите сякаш заобикалят останалите – а това води до усещане за безнадеждност. Освен това самотата кара човек да вярва, че депресията ще продължи вечно.

Затова прекарайте по-голямата част от свободното си време сред приятели и роднини. Ако по някаква причина това е невъзможно, посещавайте места, където се събират повече хора и контактувайте с тях. Не е нужно там да търсите най-добрият си бъдещ приятел - ще помогне дори само фактът, че сте сред хора, на място, където може да се смеете и да споделяте.

5. Мислете повече за себе си

За да се отървете от сивото ежедневие, трябва да стимулирате мозъкът отново да ражда идеи. Специалистите например често съветват своите пациенти да се върнат към дейности, които в миналото са им доставяли удоволствие - идете на кино, срещнете се с приятел или си направете нова прическа.

Сега е точният момент да си спомните кога за последен път сте ходили на масаж или сте били в някой от любимите ви магазини.

6. Яжте повече риба

Омега-3 мастните киселини в рибните продукти повишават чувствителността на мозъчните рецептори към серотонина. Последните проучвания показват, че хората с по-високи...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.