zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лошото настроение:10 начина да се отървем от него



Лошото настроение:10 начина да се отървем от него

Лошото настроение е също толкова вредно колкото и физическата болка.

здраве.bg

... с по-високи нива на омега-3 са по-малко склонни към депресия. Рибата и рибеното масло са най-добрите източници на ейкозапентаенова киселина (ЕПК) и докозахексаенова киселина (ДХК). Въпреки това специалистите съветват, ако използваме добавки, да не прекаляваме с рибеното масло и да приемаме точно толкова, колкото е обозначено на етикета.

Друга препоръчителна добавка към храната при хора с депресия са витамините от група B, калций (до 1200 мг дневно) и магнезий (до 500 мг).

Какво не трябва да правим:

1. Избягвайте да се оплаквате

Споделяйте проблемите си с близки и приятели, но не прекалявайте с оплакванията, защото това може да задълбочи депресията. Поне това показва мащабно проучване, според което честото дискутиране на наболели въпроси ги прави да изглеждат по-значими отколко са те в действителност.

Освен това постоянните разговори за собствените тревоги могат да стресират околните приятели и това да влоши взаимоотношенията ви с тях.

2. Избягвайте алкохола

Алкохолът (също както и марихуаната) са депресанти - те влошават психическото и физическото състояние. Ето защо максималната доза алкохол за хора склонни към депресия трябва да бъде не повече от 500 мл концентрат на седмица.

Според проучване проведено в САЩ хората, изпаднали в депресия на 25-30 годишна възраст, са до три пъти по-склонни да злоупотребяват с алкохол по-нататък в живота си.

Освен това алкохолът допринася за появата и на други проблеми - например напълняването, което е една от сериозните причини за поява на депресивно състояние.

Кофеинът също е противопоказен при депресия, защото увеличава чувството на тревога и несигурност.

3. Не прекалявайте със сладкото

Сладките лакомства най-вероятно ще повдигнат духа ви, но за кратко. А дългосрочните последствия са неблагоприятни за хората в депресия.

Ако почувствате непреодолимо желание да консумирате сладкарски изделия, то вероятно имате ниски нива на серотонин. По-добре не се поддавайте на изкушението...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.