zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове



Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове

здраве.bg

... , че това е вредно, повечето диетолози все пак са на мнение, че вероятно е. Изследване сочи, че хората, които в миналото са правили диети с йо-йо ефект, имат по-лошо кръвоснабдяване на сърцето. Друго изследване показва, че тези диети могат да доведат до намалена костна плътност. Потенциалният краен резултат е проблеми със сърцето и костите, особено при жените във и след менопаузата.

Експертите не са сигурни дали йо-йо ефекта сам по себе си е причина или екстремните диети водят до хранителни дефицити, които повлияват на здравето в дългосрочен период. За да прекъснете тенденцията, си поставете реалистична цел и се опитвайте да поддържате нормално и постоянно тегло. Ако трябва да пазите диета, се стремете да отслабвате бавно - само по половин или един килограм на месец, като не наддавате дори и през зимата. Проверявайте редовно нивата на холестерола и кръвното налягане, за да засечете евентуалните ранни признаци на сърдечно заболяване.

Постенето: простимо

Ако някога сте се прежалвали да бъдете опитно зайче в програма за детоксикиране на организма за един уикенд в някое от онези скъпи курортни места с минерална вода, не се притеснявайте – поне заради едно – и да има вреди, те са лесно преодолими.

Всъщност постенето веднъж или два пъти годишно не е вредно и не води до някоя от последиците от йо-йо диетите. Лошото е, че въпреки широко застъпените твърдения, изследванията показват, че постенето не освобождава тялото от токсини и не помага за отслабването.

Добавките за отслабване: простимо

През годините някои от тези таблетки дори се оказват забранени в някои частина света, защото се оказва, че причиняват увреди на черния дроб, съдържат неизпитани активни съставки или предизвикват високо кръвно, пристъпи, тахикардия (ускорено сърцебиене) и дори по-сериозни последици като сърдечна недостатъчност или удар.

Затова, въпреки че става дума за свободно продавани в аптеките и дрогериите добавки, преди да пробвате някоя от тях, по-добре се консултирайте...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.