zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове



Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове

здраве.bg

... , което води до рак.

И накрая – всеки, който е пушил по една кутия цигари на ден в продължение на 10 или повече години, е добре да направи рентгенова снимка на белите си дробове. Откриването на всеки рак в по-ранна фаза увеличава многократно шанса за възстановяване.

Марихуаната: непростимо

Изследователите са категорични, че този навик е също толкова вреден колкото и цигарите. Преди време се считаше, че марихуаната е далеч по-безопасна, но днес е известно, че съдържанието й на химикали е подобно на това в цигарите, със съответно същите увреждащи здравето ефекти. Хората, които в миналото често са употребявали марихуана, трябва да следват същите съвети като за бившите пушачи.

Твърде много кафе: простимо

Не е болка за умиране, ако не можете да преодолеете зависимостта си от кафето. Няма доказана връзка между кофеина и сърдечните заболявания или рака, стига да се вмествате в до 6 чашки кафе на ден. Вече дори са доказани някои положителни ефекти от кафето. Например дългосрочната му консумация ограничава от тип 2 диабет, а един от алкалоидите в него намалява опасността от кариеси. И все пак: повече от 300 мг кофеин на ден, комбинирани с недостатъчно калций, води до намаляване на костната плътност. Диетолозите препоръчват до 2 чаши кафе на ден плюс малко мляко или отделно приемане на допълнително количество калций.

Слънчевият загар: непростимо

Въпреки че дерматолозите отдавна твърдят, че ултравиолетовите лъчи увреждат непоправимо ДНК-то и сериозно увеличават риска от рак, по някакви причини малко хора се съобразяват с това. От друга страна, все още няма начин да се определи точно риска при всеки. Затова и предварителните мерки са силно препоръчителни. Ако пък вече сте прекарали лета в придобиване на добър загар:
• Правете си всяка година тест за рак на кожата.
• Ползвайте защитен лосион с SPF поне 30.
• Избягвайте откритото слънце между 10:00 и 16:00 ч. без значение от годишния сезон.
• Носете светли дрехи с дълги ръкави и шапка...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.