zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове



Здравето: най-лошите, но не и непростими грехове

здраве.bg

... и шапка с широка периферия, когато се налага да излизате на слънце.

Шумните концерти: непростимо

Ако някога сте обичали (или все още е така) да прекарвате всеки уикенд на шумни концерти на живо или в клубовете, не обвинявайте възрастта за пищенето в ушите и влошения слух. Една трета от хората със загуба на слуха дължат състоянието си именно на излагането на твърде много шум. Силният звук унищожава сетивните нервни клетки на ухото. И най-често това се случва постепенно, че дори не можем да го забележим. Въпреки че, веднъж настъпили, тези увреди не могат да се възстановят, поне можете да запазите това, което е останало. Златното правило е: “Ако сте в шумна стая, където трябва да повишите глас, за да ви чуе някой на две крачки, значи е прекалено шумно”. Също така намалете МР3 плейъра си поне с 2 степени. А ако обичате да ходите на концерти или се возите на шумен мотор, предпазващите наушници или тапите за уши, които използват музикантите, са добро решение.

Бързата храна: простимо

Изследванията показват, че само няколко часа след като консумирането на такава храна, мастните капчици започват да се наслагват по стените на кръвоносните съдове. Продължителната консумация на тези нездравословни храни може да предизвика сърдечни проблеми, напълняване и диабет.

Това не значи, че, ако често сте похапвали такива ястия преди години, веднага трябва да отидете при доктора. За разлика от страничните ефекти на пушенето, голяма част от увредите в следствие на лош режим на хранене могат да се поправят. Основното правило е, че колкото време ви е отнело да се доведете до нездравословното състояние, толкова ще ви отнеме и да се възстановите. Рискът от сърдечни заболявания може да бъде намален като се приемат витамин Е (около 1200 IU) и 500мг витамин С. В дългосрочен план е препоръчителен вегетариански режим с малко мазнини или средиземноморска диета, богата на здравословни ненаситени мазнини, пълнозърнести продукти и зеленчуци, както и поне по 30 минути упражнения...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.