zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 натурални лека срещу настинка, одобрени и от лекарите10 натурални лека срещу настинка, одобрени и от лекарите

Природата ни е осигурила много средства да се противопоставим на простудата без да прибягваме до химия.

здраве.bg

... излиза пара, и вдишвайте. За допълнителна полза лекарите препоръчват преди водата да започне да ври да добавите един необелен картоф. В кората на картофите се съдържат вещества, които втечняват секретите и помагат да освободите носа си от слузта.

Можете да включите и овлажнител в спалнята си - това ще ви помогне да спите по-добре. Или напълнете банята си с пара като оставите горещата вода да тече, седнете там и вдишвайте парата в продължение на 15 минути.

9. Евкалиптово масло

Как действа? То се произвежда от евкалиптовите дървета, характерни особено за Австралия. Ефикасността му е следствие на няколко съставки, една от които е цинеол, която се бори с вирусите, бактериите и гъбичките.

При 92% от хората със синузит – състояние на горните дихателни пътища, което причинява подуване и наднормена секреция, - които приемали 200 мг цинеол по 3 пъти дневно, се е забелязало значително подобрение при симптоми като главоболие, запушен нос и прекомерна секреция. Тези данни са от германско изследване, проведено през 2004 г.

В друго германско изследване от 2009 г. било установено, че евкалиптовото масло ограничава вирусните инфекции, причинители на настинки и грип, с до 96% като деактивира вирусните частици.

Как да го използваме? Напълнете голям съд с гореща вода, вдигаща пара, добавете 4-5 капки евкалиптово олио и дръжте главата си над него. Покрийте главата си с кърпа така, че парата да не излиза, и вдишвайте в продължение на 5 минути като от време на време добавяте още гореща вода, ако е необходимо, за да поддържате парата. Правете това два пъти дневно.

Тази процедура не се препоръчва за хора с проблеми или заболявания на черния дроб.

10. Осцилококцинум

Как действа? Това хомеопатично лекарство е създадено през ранните години на 19 век от френски физик и се е получавало от патешки черен дроб и сърце.
Обобщен преглед върху седем изследвания, проведен през 2009 г., сочи, че осцилококцинумът може да съкрати периода на грипа, особено ако започне...

 
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.