zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 натурални лека срещу настинка, одобрени и от лекарите



10 натурални лека срещу настинка, одобрени и от лекарите

Природата ни е осигурила много средства да се противопоставим на простудата без да прибягваме до химия.

здраве.bg

Често настивате? Носът ви е все запушен? Сухата кашлица ви държи будни по цели нощи? Не е нужно непременно да взимате лекарства, и то с шепи. Защото дори и лекарите могат да ви препоръчат някои естествени продукти, които бързо и ефективно отстраняват симптомите на настинка и грип, а и засилват имунитета.

Възпалено гърло, запушен нос, замаяност... Сезонът на настинките и грипа по това време на годината обичайно е още в началото си, но вече се виждат всички типични и мъчителни симптоми. Предписаните лекарства могат да помогнат, но първата линия на защита не е в аптеката, а в близкия супермаркет или дрогерия.

Предлагаме ви цели 10 натурални лека, които, заради тяхната ефективност, се ползват с доверието и на лекарите:

1. Цинк

Как действа? Този основен минерал подпомага работата на имунната система и изследванията го свързват с понижаване на вирусната активност. Механизмът му на действие е да възпрепятства репродукцията на вирусните клетки в слузните мембрани в горната част на респираторната система. Действа и при настинка, и при грип (тъй като по природата си и двете са вирусни заболявания).

Представително мащабно изследване, проведено през 1996 г. в Кливланд, Охайо установява, че при хората, които са смучели по 6-8 цинкови таблетки на ден, е налице облекчаване на симптомите след 4-5 дни в сравнение с хората, които са взимали плацебо, при които облекчаването е настъпвало едва след 7-8 дни.

Как да го използваме? При първите знаци на дразнене в гърлото, хрема или умора взимайте по 15-30 мг цинк под формата на таблетки за смучене – те действат по-добре, защото атакуват на самото място, където и вирусът. Смучете по една таблетка на всеки 2 часа, докато се почувствате по-добре.

Въздържайте се от спрейовете за нос с цинк, които могат да увредят чувствителните обонятелни нерви и да понижат за дълго чувството ви за обоняние като цяло.

2. Ехинацея

Как действа? Доста изследвания са единодушни, че тази билка има силно действие срещу настинките...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.