zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 натурални лека срещу настинка, одобрени и от лекарите



10 натурални лека срещу настинка, одобрени и от лекарите

Природата ни е осигурила много средства да се противопоставим на простудата без да прибягваме до химия.

здраве.bg

... и грипа. В един обобщен преглед на 14 клинични проучвания, се казва, че ехинацеята понижава риска от настинка с до 58%, а след заболяване намалява продължителността продължителността му с поне ден.

Въпреки че някои изследвания, най-вече по-ранни, оспорват ефективността на ехинацеята, днес повечето специалисти приемат, че в ехинацеята има съставки, които наистина укрепват имунната система.

Как да я използваме? Най-вече като предпазна мярка (същото правило важи и за витамин С. Приемайте я превантивно в продължение на 2-3 седмици, след това спрете за седмица. Можете без проблем да повтаряте този цикъл по време на целия грипен сезон.

3. Витамин С

Как действа? Намиращ се в много плодове и зеленчуци (например портокали, червени чушки и броколи), витамин С от дълго време е популярен като лек против настинки.

В изследване от 2007 г. е установено, че приемането на витамин С след започването на настинка не помага – тя продължава толкова, колкото и без да го пиете. Но ако се приема и преди, и по време на настинка, витаминът намалявал продължителността на вирусното заболяване с поне 8-10% показва същото проучване.

Витамин С подпомага имунната система като унищожава свободните радикали (органични молекули, свързани със стареенето и увреждането на тъканите) и я оставя да си върши работата.

Как да го използваме? От ноември до март (основния грипен сезон) приемайте превантивно до 1000 м, разпределен на няколко равномерни дози. Ако усетите, че се разболявате, увеличете приема с още 500 мг на денонощие.

4. Мед

Как действа? Медът – продукт на съчетанието между цветен прашец и ензимите в пчелната слюнка, съдържа антиоксиданти и има доказани антивирусни и антибактериални свойства. Всичко това го прави може би най-добрия от натуралните лекове против настинка. Антиоксидантите в меда също подпомагат дейността на имунната система.

Изследване, проведено през 2007 г. в Държавния университет на Пенсилвания (Penn State University) сочи, че при инфекции...

 
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.