zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

13 странни реакции на човешкото тяло



13 странни реакции на човешкото тяло

Всъщност всяка от тези чудатости на физиката ни си има обяснение.

здраве.bg

... с храната и създават органична киселина, която може да увреди зъбите. Чрез почистването на остатъците от храната в устата, изплакването на зъбите (т.е. разреждането на киселината) слюнката обръща този процес. Ключът е в това да поддържате потока от слюнка, и тук идва ред на дъвката (или поне на дъвченето) да се включи. Простият механичен процес на дъвчене стимулира производството на слюнка.

Колкото до кашкавала, неговите мазнини може наистина да играят ролята на защитни бариери за зъбите. Той съдържа и калций, и фосфати, които по правило пречат на увреждането на зъбите.

Най-добре ограничете похапванията между основните хранения, за да редуцирате честотата, с която се излагате на действието на киселината. След ядене дъвчете дъвка (без захар!). Или правете като французите - те завършват храненето с няколко парченца сирене или кашкавал.

13.Защо имаме бодежи отстрани?

Два класически случая на “страничен бодеж” се получават при тичането и продължителния смях. Те и двете имат нещо общо - напрягат диафрагмата. Когато се смеете продължително, поемате много въздух, който пълни дробовете и изтласква надолу диафрагмата, докато коремните мускули се съкращават и натискат диафрагмата нагоре. Повтарящото се притискане може да предизвика мускулен спазъм – именно него ние определяме като бодеж.

Понякога, когато се смеем много, ни заболява и дясната ръка. Това се случва, защото нервът, който е свързан с диафрагмата, има връзка и с дясното рамо. Така един смях от сърце може да ви накара погрешно да си помислите, че имате сърдечна недостатъчност. Опитайте се да коригирате усещането, като няколко пъти си поемете дълбоко и бавно въздух.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.