zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

13 странни реакции на човешкото тяло13 странни реакции на човешкото тяло

Всъщност всяка от тези чудатости на физиката ни си има обяснение.

здраве.bg

... клепач, макар че вероятно е причинено от неуспешно активиране на нерв. Умората, стресът, кофеинът повишават вероятността да се появи такова треперене. Други причинители са преумората на очите, лошото хранене, прекомерната употреба на алкохол, алергиите.

За щастие, треперенето на клепача почти винаги е леко и отшумява от само себе си. За да спрете такива пристъпи, намалете употребата на кафе и алкохол и дайте на очите и тялото си достатъчно почивка през нощта.

6. Защо все ни е студено?

Температурата ни се регулира в мозъка от хипоталамуса, който сигнализира на тялото да отдава топлина (при горещи атмосферни условия) и да я съхранява (т.е. да потрепва, създавайки топлина от мускулите, когато е студено). Желязото играе важна роля в този процес, затова на хората с анемия (най-често причинена от недостиг на желязо) почти винаги им е студено. Слабото кръвообръщение – поради високо кръвно налягане или лекарства, освен другите причини – може да остави крайниците лишени от топлина.

Недостатъчната активност на щитовидната жлеза също може да забави метаболизма ни до степен, при която тялото произвежда недостатъчна топлина. Скорошно изследване предполага, че може да има дори генетично предразположение по отношение на търпимостта към студа. Ако сте от типа хора, които имат нужда от пуловер и вълнени чорапи през лятото, яжте богати на желязо храни като крехки червени меса и тъмнозелени листни зеленчуци, които могат да противодействат на анемията. Избягвайте никотина -той стеснява кръвоносните съдове и води до по-слабо кръвообръщение.

7. Още ли растат ушите ни?

Да, външните уши всъщност растат цял живот. Това става бързо до около 10-годишна възраст, а след това растежът се забавя до 0,22 мм на година. Според някои изследвания, долната месеста част от ухото също се удължава почти през целия живот. При мъжете по правило тази част е по-дълга отколкото при жените. Но размерът на ушния канал, който е формиран от кости и хрущяли, не се увеличава през...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.