zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

13 странни реакции на човешкото тяло13 странни реакции на човешкото тяло

Всъщност всяка от тези чудатости на физиката ни си има обяснение.

здраве.bg

Кой ли не се е питал, защо понякога се смеем през сълзи, защо лукът винаги ни разплаква, защо понякога имаме чувството, че много иглички едновременно се забиват в крака ни... За тези и други подобни странни прояви на нашето тяло има обяснения, които дължим на химията и физиката. Но не може да се каже, че подобни чудатости са лишени от логика...

1. Защо се смеем до сълзи?

Специалистите все още нямат точно обяснение, но все пак е ясно, че смехът и плачът са сходни психологически реакции. И двете възникват при висока емоционална възбуда, имат продължителен ефект и не се включват и изключват изведнъж. Асоциираме плача с тъгата, но всъщност той е много по-комплексен отговор на човешкото тяло. Сълзите се предизвикват от разнообразни емоции – болка, тъга, а в някои случаи – от много смях. Просто това е начинът, по който хората са еволюирали.

Както се оказва, това е хубаво, защото и смехът, и плачът могат да облекчат стресиращо преживяване, вероятно чрез неутрализиране на ефектите от кортизола и адреналина. Така че, ако някога се случи да се смеете до сълзи, считайте се за щастливци.

2. Защо лукът ни разплаква?

Когато режете лук, разкъсвате клетките му и така освобождавате ензими, които произвеждат газ, наречен пропанетиал сулфоксид. Щом той достигне до очите ви, се получава реакция със сълзите за произвеждането на лека сулфидна киселина. Това причинява болка. Тогава мозъкът сигнализира на слъзните жлези в очите да произвеждат повече течност, за да измият веществото. Колкото повече кълцате, толкова повече дразнещ газ произвеждате и сълзите се увеличават. Химическата реакция на самия лука е негова защитен механизъм, който е еволюирал с цел да отблъсква вредителите.

Можете да намалите паренето в очите и сълзите, като охладите лука във фризера преди да го нарежете – ниските температури забавят освобождаването на сулфоксида. Най-висока е неговата концентрация в долната част на лука, затова я нарежете последна.

3. Защо ставите пукат?

Най-често...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.