zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

13 странни реакции на човешкото тяло



13 странни реакции на човешкото тяло

Всъщност всяка от тези чудатости на физиката ни си има обяснение.

здраве.bg

... годините.

8. Всички ли бебета се раждат без лунички?

Бебетата, разбира се, могат да се родят с различни белези и петна, но е истина, че нямат лунички при самото раждане. Те се появяват заради по-късна прекомерна пигментация, в отговор на излагането на слънце. Бебетата със светла кожа и очи са особено предразположени към развиването на лунички. Хората с такъв тип кожа са и по-податливи на появата на рак на кожата или меланома по-късно в живота си. Тъмните точици по лицата на червенокосите дечица не са “сладки” – те са поражения от слънцето. Луничките също така вероятно показват увреда на ДНК в кожните клетки. Децата и възрастните трябва да преглеждат луничките си редовно при дерматолог и задължително да ползват слънчев лосион с SPF 30 или по-висок.

9. Какво причинява “игличките”?

Наречени парестезия, “игличките” се причиняват от блокирано кръвоснабдяване към притиснат нерв. Ако стоите твърде дълго в неудобна поза – или дори само с кръстосани крака – може да притиснете достатъчно силно някой нерв, за да попречите на изпращането на сигнали от него до мозъка, което кара краката ви например да “заспят” или да се вцепенят. Това не е същото като притиснат нерв – по-дългосрочно състояние, което възниква, когато част от тялото, разраснала се поради травма, постоянно притиска някой нерв. Парестезията обикновено се чувства в крайниците – ръце, крака, лакти. Почти винаги е достатъчно просто да смените позата, за да позволите на нерва да възобнови връзката си. Но усещанията за бодеж могат да бъдат, макар и по-рядко, симптом за съвсем други и сериозни заболявания като диабет, лупус и множествена склероза. Ако “игличките” не спрат бързо щом смените позата си, посетете лекар.

10. Защо виждаме ореол около светлините?

Този феномен влиза в категорията на “сферичното отклонение” – само един от примерите за това, че човешкото око е оптически несъвършено. Денем зеницата се свива до много малки размери, позволявайки светлината да достига самия център...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.