zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастието: 6 мита и истината зад тях



Щастието: 6 мита и истината зад тях

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

... Например, ако домът ви се струва малко безинтересен, пренаредете мебелите или канете различни различни приятели. Такива действия са най-ефективни, защото са доброволни и изискват да им обръщате внимание.

Мит №4: Негативните емоции винаги тежат повече от позитивните

Проучванията сочат, че негативните емоции по правило са по-силни от позитивните. Разбира се, различните хора нямат еднаква реакция, ако например спечелят (или загубят) 50 лева. Но като цяло, в повечето случаи загубата има по-силен ефект от печалбата.

Негативните емоции могат да заглушат позитивните в определен момент, защото мозъкът ни се ангажира да намери и поправи проблема. Но позитивните надделяват с течение на времето - защото позволяват да се съсредоточаваме върху това, което имаме.

Наскоро проведено изследване показва, че докато позитивните емоции се покачват, идва момент, в който отрицателните вече нямат значимо негативно влияние върху оценката ни за живота. Позитивното не ни предпазва от това да се чувстваме зле за някои случили се неща, нито пък трябва да го прави. Но с времето то се превръща с защита от последствията от негативните емоции.

Мит №5: Щастието е хедонизъм

Щастието е повече от това да имаш приятни преживявания. Дори това да помагаш на другите (т.е. обратното на хедонизма) може да е най-директният път към щастието. Според оценки на психолози, когато хората помагат на някого - доброволно и без опит да се пестят, около половината изпитват приятно приповдигнато чувство от стореното, а 13% дори усещат облекчаване на различни болки.

За повечето хора дори т.нар. нисък праг на активност е от значение. Т.е. не е нужно такъв акт да отнеме нито много време, нито много усилия.

За първи път наблюдения върху това какво се случва в тялото на човек, когато помага на някого, са направени през 90-те години на миналия век. И настъпващите реакции се свързват с освобождаването на серотонин, ендорфин и окситоцин – първите два хормона са своеобразните естествени опиати...

 
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.