zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастието: 6 мита и истината зад тяхЩастието: 6 мита и истината зад тях

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

Може би си мислите, че ако имате повече пари, любов, свобода, отколкото имате сега, ще бъдете по-щастливи? Или сте на принципа „колкото – толкова”? Независимо към кой тип спадате, със сигурност искате да се чувствате по-щастливи от живота! И първата стъпка към това е да си сверите часовника, като проверите собствените си виждания за щастието. Втората - да не се подвеждате от някои разпространени, но погрешни разбирания, а да се научите да ги превъзмогвате.

Подобни схващания са повече мит, отколкото факт. И въпреки че митът обикновено съдържа зрънце истина, той може и да породи, и да разпръсне съмнение, което да попречи на личността да израсне и да стане по-зряла.

Мит №1: Или го имам, или го нямам

Да кажем, че имате две деца, които сте отгледали еднакво, но те са коренно противоположни индивидуалности – едното е все намусено и раздразнително, а другото – слънчево и усмихнато. Това усложнява схващането, че гените играят важна роля за щастието на всеки. Според доста изследвания гените са отговорни за около 50% от степента на щастие. Но това е далеч от стоте процента. Ако работите в правилната насока, ще станете много по-усмихнати. Вероятно няма да скочите от минимума на максимума, но развитието ще е в правилната посока. Нужни са само старание и отговорност - както при всяка значима цел в живота.

Искате да сте по-добри родители, да напишете нещо в книгата за похвали, да направите нещо добро? Промени като тези, дори на някого да звучат абсурдно маловажни и клиширани, всъщност са доказан метод за това да се чувстваме по-щастливи. И то без особени усилия.

Мит №2: Щастието е и посока и цел

Много хора разсъждават за щастието като за дестинация или постижение – дали брак, пари или преместване на ново място (нов град, нова работа). Разбира се, подобни неща са свързани с щастието, но не толкова, колкото може би ви се струва - според наблюденията на психолози, само около 10%.

Сметката не е сложна – оказва се, че около 40% от щастието ни е в собствените...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.