zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастието: 6 мита и истината зад тях



Щастието: 6 мита и истината зад тях

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

Може би си мислите, че ако имате повече пари, любов, свобода, отколкото имате сега, ще бъдете по-щастливи? Или сте на принципа „колкото – толкова”? Независимо към кой тип спадате, със сигурност искате да се чувствате по-щастливи от живота! И първата стъпка към това е да си сверите часовника, като проверите собствените си виждания за щастието. Втората - да не се подвеждате от някои разпространени, но погрешни разбирания, а да се научите да ги превъзмогвате.

Подобни схващания са повече мит, отколкото факт. И въпреки че митът обикновено съдържа зрънце истина, той може и да породи, и да разпръсне съмнение, което да попречи на личността да израсне и да стане по-зряла.

Мит №1: Или го имам, или го нямам

Да кажем, че имате две деца, които сте отгледали еднакво, но те са коренно противоположни индивидуалности – едното е все намусено и раздразнително, а другото – слънчево и усмихнато. Това усложнява схващането, че гените играят важна роля за щастието на всеки. Според доста изследвания гените са отговорни за около 50% от степента на щастие. Но това е далеч от стоте процента. Ако работите в правилната насока, ще станете много по-усмихнати. Вероятно няма да скочите от минимума на максимума, но развитието ще е в правилната посока. Нужни са само старание и отговорност - както при всяка значима цел в живота.

Искате да сте по-добри родители, да напишете нещо в книгата за похвали, да направите нещо добро? Промени като тези, дори на някого да звучат абсурдно маловажни и клиширани, всъщност са доказан метод за това да се чувстваме по-щастливи. И то без особени усилия.

Мит №2: Щастието е и посока и цел

Много хора разсъждават за щастието като за дестинация или постижение – дали брак, пари или преместване на ново място (нов град, нова работа). Разбира се, подобни неща са свързани с щастието, но не толкова, колкото може би ви се струва - според наблюденията на психолози, само около 10%.

Сметката не е сложна – оказва се, че около 40% от щастието ни е в собствените...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.