zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастието: 6 мита и истината зад тяхЩастието: 6 мита и истината зад тях

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

... опиати на тялото, а третият е “на състраданието” (т.е. той също стимулира желанието ни да помагаме, но чрез друг механизъм).

Възможно ли е състраданието да ни е заложено от природата? Любопитно изследване от 2006 г. показва, че дори самата мисъл за участие в благотворителна дейност спонтанно активира тази част от мозъка, наречена мезолимбична пътека - центърът на “награждаване”, който се асоциира пряко с чувството на радост.

Макар че дори мисълта за даряване на пари за добра кауза може да повиши нивото на щастие (поне при много хора), контактът лице в лице има по-голямо въздействие. Според учените, вероятно това се дължи на факта, че се включват по-пълно мозъчните посредници– чрез тона на гласа, изражението на лицето и на цялото тяло.

Мит №6: Едно и също е подходящо за всички

Ако търсите вълшебен елексир за това да се чувствате щастливи, ви очаква разочарование – такова няма! Но пък има много начини да постигнем удовлетворение. Например:

- Изберете нещо, което е значимо за вас самите, независимо дали то допринася за чувството на благодарност, свързаност, прошка или оптимизъм. Ще постигнете най-голям успех, ако всеки избор съответства на личността ви. Това ще помогне и да не се адаптирате прекалено бързо към дейността.

- Оценете силните си страни и измислете какво да правите, за да ги реализирате най-добре. Всъщност възможностите са ограничени единствено от въображението ни.

- Сменяйте дейностите - защото да се поддържа нивото на удовлетвореност до голяма степен е въпрос на това да откриваме нещото, което ни пасва. Ако не е така, желанието бързо ще изчезне.

Да осъществяваме желанията си, като влагаме усилия в това, наистина създава удоволствие от живота (и съответното усещане за щастие) и започваме да го възприемаме като смислен, пълноценен и изпълнен с удоволствия.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.